Protest tegen Brabants veehouderijplan groeit

De sleutelacties van de ZLTO-afdelingen als protest tegen de Brabantse plannen voor de veehouderij volgen zich in snel tempo op.

Protest+tegen+Brabants+veehouderijplan+groeit
© Jasper Schel

ZLTO Laarbeek beet vorige week het spits af met de estafetteactie. Deze week namen andere afdelingen het stokje over door de sleutels van hun stallen in te leveren bij het gemeentebestuur.

Dinsdag leverden veehouders van ZLTO Deurne hun sleutels in bij burgemeester Hilko Mak. Zij legden hem uit wat de plannen voor hen persoonlijk betekenen. Donderdag nam een groep ZLTO-afdelingen uit Noordoost-Brabant het stokje van de estafetteactie over tijdens een overleg van wethouders van de deelnemende gemeenten binnen Agrifood Capital. Honderden veehouders waren daarbij aanwezig.

Spelregels

'Er is geen sprake meer van eerlijke concurrentie. Het kan niet zo zijn dat gedurende de wedstrijd de spelregels worden gewijzigd. Bedrijven hebben zich erop ingesteld om in 2028 aan de dan geldende eisen te voldoen', verwoordt actieleider Bart Voet de gevoelens bij de voorgestelde maatregelen.

'Financieringen zijn daarop ingericht. Door het naar voren halen van de eisen zullen bedrijven de slag niet meer kunnen maken en noodgedwongen hun bedrijf moeten sluiten. Allemaal niet wenselijk en onnodig. Met de ingeslagen weg wordt het gestelde doel ook bereikt.'

De sleutelactie kreeg diezelfde dag alweer een vervolg in Bergeijk waar een groep veehouders 's avonds naar het gemeentehuis toog. Volgende week is het onder meer de beurt aan ZLTO Someren.

Bedrijfsleven

Ook het bedrijfsleven rond de Brabantse veehouderijen sluit zich meer en meer aan bij de protestacties. Zo was bij de sleutelactie in Deurne Voergroep Zuid present in de persoon van directeur Wim Maaskant en sprak Ruud Tijssens van Agrifirm vorige week in tijdens de commissievergadering van Provinciale Staten. Huub Fransen van mengvoerbedrijf Fransen-Gerrits in Erp uitte eerder al stevige kritiek op de maatregelen van de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer