Opschorting Verordening stikstof geëist

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) nemen afstand van de Brabantse Verordening Stikstof. Die wordt vrijdag besproken door Provinciale Staten in Noord-Brabant.

Opschorting+Verordening+stikstof+ge%C3%ABist
© Archieffoto: Marcel Bekken

De voorstellen in die Verordening zijn volgens de agrarische vakbonden voorbarig, onredelijk en unfair. Deze voorstellen vloeien voort uit het 'Convenant Stikstof en Natura 2000' uit 2009.

NVV, NVP en NMV zijn in 2009 hier helemaal niet bij betrokken geweest en hebben dan ook geen handtekening gezet onder dit Convenant. De huidige voorstellen van gedeputeerde Johan van den Hout gaan nu nóg een stap verder.

2020 in plaats van 2028

Zo moeten stallen volgens hem al in 2020 in plaats van in 2028 voldoen aan de Verordening stikstof. 'Het spreekt voor zich dat wij hier op geen enkele wijze mee akkoord kunnen gaan. Om over andere aanscherpingen ten opzichte van het landelijke beleid al niet te spreken', aldus de vakbonden.

Ammoniakrapport NVV, NVP en NMV wijzen de provincie Noord-Brabant daarnaast op het rapport 'Ammoniak in Nederland', dat in januari is uitgekomen. Daarin wordt door onafhankelijke wetenschappers klip en klaar gesteld dat de huidige metingen van ammoniak in de atmosfeer zeer onbetrouwbaar zijn. '

Met deze nieuwe inzichten staat de grondslag van de Verordening stikstof op losse schroeven. Zonder een gedegen basis kunnen en mogen er geen drastische extra maatregelen worden doorgevoerd', zeggen NVV, NVP en NMV.

Honderden miljoenen geïnvesteerd

Veehouders investeerden de laatste jaren honderden miljoenen euro's in betere technieken. Op basis van ondeugdelijke metingen, blijkt nu. De agrarische vakbonden eisen dan ook dat de extra geplande maatregelen worden opgeschort, tot er duidelijkheid is over de betrouwbaarheid van de metingen.

De effectiviteit van nieuwe maatregelen moet significant aantoonbaar zijn. Voorwaarde hierbij is dat resultaten meetbaar zijn en op de juiste wijze worden gemeten. 'Wij gaan ervan uit dat de huidige Verordening stikstof én de voorstellen van Johan van den Hout op basis van feiten worden heroverwogen', stellen de vakbonden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer