Boze Brabantse boeren uiten frustraties in provinciehuis

Honderden boze Brabantse veehouders togen vrijdagochtend naar het provinciehuis om hun ongenoegen te uiten over de voorgestelde maatregelen voor de veehouderij.

Provinciale Staten van Noord-Brabant bespraken vrijdag de voorstellen van Gedeputeerde Staten die vergaande gevolgen hebben voor vele honderden veehouderijen.

Het provinciebestuur wil via de verordening Natuurbescherming, staldering en een verscherping van de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij (BZV) de verduurzaming van de Brabantse veehouderij versnellen. Onderzoek wijst uit dat hierdoor alleen al bijna vierhonderd varkenshouders vroegtijdig moeten stoppen.

Buiten alle proporties

Onder meer varkenshouder Jan Vermeer en aankomend pluimveehouder Willem de Haas doen hun verhaal tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. 'Door de nieuwe regels moet ik alsnog een luchtwasser op de andere stal plaatsen', zegt Vermeer. 'De geschatte kosten bedragen 150.000 euro. Dit om 4 tot 5 procent milieuwinst zes jaar naar voren te halen. Buiten alle proporties.'

Op steeds meer plekken in Brabant en op social media wordt actie gevoerd tegen de plannen

Eenzelfde geluid komt van De Haas. 'De investeringskosten voor 2022 bedragen voor ons bedrijf circa 500.000 euro. Geld waar geen rendement voor terugkomt en waar enkel kosten bij komen.'

Maatregelen

Op steeds meer plekken in Noord-Brabant en op sociale media wordt onder de titel 'PS: Boeren horen bij Brabant' actie gevoerd tegen de voorgestelde maatregelen van de provincie voor de veehouderij. Zo is woensdag recht tegenover het provinciehuis in een weiland langs de A2 een grote stropop met spandoek geplaatst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer