Sleutelactie veehouders is schreeuw om hulp

Tientallen veehouders uit gemeente Laarbeek hebben dinsdagmiddag de sleutels van hun stallen ingeleverd bij de burgemeester. Met deze sleutelactie vragen ze aandacht voor de, in hun ogen, desastreuze plannen van provincie Noord-Brabant.

Woensdag 14 juni hebben Gedeputeerde Staten de definitieve voorstellen kenbaar gemaakt hoe ze de veehouderij in Brabant aan banden wil gaan leggen. De plannen gaan met name gaan over de beperking van stikstofuitstoot en de verplichting tot sloop van 11 vierkante meter aan stallen per uitbreiding van 10 vierkante meter.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft berekend dat grofweg 500 familiebedrijven hun deuren hierdoor vroegtijdig moeten sluiten. Voor de bedrijven die overblijven betekent dit een enorme lastenverzwaring door alle extra investeringen die gedaan moeten worden.

Petitie

Naast het symbolisch inleveren van de sleutels, hebben de Laarbeekse veehouders ook een petitie aangeboden en hebben enkele van hen hun persoonlijke verhaal verteld. De veehouders willen op deze manier ook de gemeentebesturen en burgers van Brabant laten weten wat het voor de veehouderijsector betekent als deze plannen doorgaan. Dit in aanloop naar 7 juli, wanneer Provinciale Staten beslissen over deze plannen.

Grofweg 500 familiebedrijven moeten hun deuren hierdoor vroegtijdig sluiten

De sleutelactie is onderdeel van een estafette. In verschillende gemeenten overhandigen veehouders de komende weken hun sleutels aan het gemeentebestuur. Daarnaast wordt ook via social media en met stickers onder de titel 'PS: Boeren horen bij Brabant' campagne gevoerd tegen de plannen van GS.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer