Coalitie steunt Friese ganzenaanpak

Coalitiepartijen CDA, VVD, FNP en SP staan achter de nieuwe ganzenaanpak van provincie Fryslân. Dat bleek woensdagavond in de commissievergadering. Provinciale Staten besluiten volgende week over het beleid.

Coalitie+steunt+Friese+ganzenaanpak
© Vidiphoto

In het nieuwe beleid mogen maximaal 200.000 ganzen worden afgeschoten. De winterrustperiode verdwijnt. En ook de schadevergoeding voor boeren verandert.

LTO Noord regiobestuurder Peet Sterkenburgh is opgelucht. 'Het is de minst slechte oplossing. We moeten nu echt aan de bak. En zorgen dat de schade naar beneden gaat. Anders krijg je problemen, De provincie blijft niet in het oneindige betalen.'

Discussie was er nog over het verjagen van een uur voor zonsopgang en ene uur na zonsondergang. Dat is een wens van de jagers, maar volgens gedeputeerde Johannes Kramer juridisch heel lastig. 'Een heikel punt. De wet staat het niet toe, tenzij we het heel goed kunnen onderbouwen. Verschillende provincies zijn hier al nat gegaan.'

Schaderegeling

Ook is voor sommige partijen de bonusmalus-regeling een doorn in het oog. Ook LTO Noord wil deze regeling, waarbij de boer minder schadevergoeding krijgt als de schade niet 5 tot 10 procent naar beneden gaat van tafel.

Volgens LTO noord heeft de maatschappij door de opvang- en instandhoudingverplichting de verantwoordelijkheid om de schade volledig te vergoeden. 'In het verleden heeft de overheid via wetgeving de boeren jagers de handvatten ontnomen om te bestrijden', aldus LTO Noord.

Overmacht

Het CDA vroeg om overmacht bij ziektes als mkz of vogelgriep. 'Dat kun je de boeren niet aanrekenen', zei Fernande Teernstra. Kramer zegde toe dat bij dit soort situaties de provincie gaat kijken of er sprake is van overmacht. Bovendien gaat Kramer kijken of het mogelijk is verjaagteams in te zetten.

De provincie Flevoland doet dat al. Volgens Nynke Koopmans van VVD is het noodzakelijk dat de ganzen meteen 'opkrassen.' Soms gaat het jagers boven de pet, dan is het goed dat er een andere optie is.' Ook is Kramer akkoord met een evaluatie na twee jaar.

Emotie

PvdD had het over het 'vermoorden van ganzen'. Dit is tegen het zere been van LTO Noord. Ze gaat samen met enkele politieke partijen aandacht vragen voor de manier waarop PvdD communiceert. 'Dit is pure emotie en geeft een verkeerde kijk op de zaken', stelt Sterkenburgh.

De SP kreeg van GrienLinks het verwijt dat ze het plan steunt, inclusief geen winterrust voor de ganzen. 'De pap is al gestort. We zitten hier voor Piet Snot', gaf Retze van der Honing van GrienLinks aan.

SP verklaarde dat het 'de minst slechte manier is om de populatie in te korten'. 'We hebben in Friesland de verplichting om ganzen op te vangen. Niemand wil dat er beesten worden gedood, maar soms moet keuzes maken', zei Fenna Feenstra.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer