NMV stapt uit Fries ganzenplan

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond heeft zich teruggetrokken uit het ganzenplan dat de provincie samen met LTO, jagers en natuurorganisatie was overeengekomen. Volgens de NMV houdt de provincie zich niet aan de afspraken over onder andere het verjagen van ganzen een uur voor zonsopkomst.

NMV+stapt+uit+Fries+ganzenplan
© Ida Hylkema

Eerder al gaf de jagersvereniging aan dat ze een uur voor zonsopkomst en een uur na zonsondergang wil verjagen. .Volgens de provincie kan dat alleen als er een concreet kan worden aangetoond dat deze extra tijd gekoppeld is aan schadebestrijding. En hebben jagers dit nog niet goed kunnen onderbouwen.

De NMV vindt bovendien dat de boeren een te lage vergoeding krijgen voor het beperken van de schade. 'De regeling van een provinciaal budgetprobleem wordt eenzijdig bij de boeren neergelegd' stelt ze in een persbericht.

Friesland komt met een nieuwe ganzenaanpak omdat het doel van 5 tot 10 procent minder ganzenschade niet is gehaald. Samen met partijen als de NMV, LTO, jagersverenigingen en natuurorganisaties stelde ze het plan op.

Overtrokken

LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh vindt de reactie van de NMV overtrokken. 'De provincie biedt juist openingen voor ontheffingen. Dan is het zuur dat ze zo reageren. Ze gooien de knuppel in het hoenderhok. Alles is niet met geld op te lossen. En de provincie heeft toch nog 10 miljoen euro over voor ganzenschade '

Volgens Sterkenburgh heeft deze actie een averechts effect op de provinciale politiek. 'Zeker linkse partijen reageren er negatief op. Zij vinden dat de boeren zich maar moeten redden met de ganzenschade.'

LTO Noord vindt wel dat de de bonus-malusregeling geschrapt moet worden. De provincie wil dat boeren zelf voor de helft van kosten opdraaien als ze de schade aan de percelen niet terug kunnen brengen tot 10 procent.

Schadevergoeding

LTO wil in plaats daarvan een schadevergoeding voor alle boeren van 80 procent, ongeacht hoeveel de schade is gedaald. 'De maatschappijj heeft door de opvang- en instandhoudinsverplichting de verantwoordelijkheid om de schade volledig te vergoeden. In het verleden heeft de overheid via wetgeving de boeren en jagers de handvatten ontnomen om te bestrijden', geeft de organisatie in een flyer aan.

Na It Fryske Gea en Natuurmonumenten is de NMV de derde organisatie die afhaakt. De twee natuurorganisaties wezen het ganzenplan in april af. Het afschieten van maximaal 200.000 ganzen kunnen zij niet verkopen aan hun achterban.

Morgenavond debatteert de commissie van Provinciale Staten over de ganzenproblematiek in Friesland. Een week erna nemen Provinciale Staten een besluit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer