Ganzenschade Eemland veel groter dan gedacht

Het ganzenbeleid in de provincie Utrecht moet op de schop. Dat stelt voorzitter Stef Huijgen van LTO Noord Eemland. Aanleiding is het rapport 'Ganzenschade in Eemland' van ecoloog René Schuurmans.

Ganzenschade+Eemland+veel+groter+dan+gedacht
© Ida Hylkema

Schuurmans deed onderzoek naar ganzenschade in Eemland omdat sommige boeren heel veel schade claimen en anderen niets. Huijgen: 'De provincie ging ervan uit dat er misschien te veel schade werd geclaimd of dat er sprake was van fraude. Maar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn. Als alle schade zou worden gemeld, dan zou het bedrag drie of vier keer zo hoog uitvallen.'

De ecoloog concludeert inderdaad dat 'als de belemmeringen in de schademelding worden opgeheven, het aantal aanvragen bij het Faunafonds duidelijk groter zal worden en het uit te keren bedrag explosief zal toenemen'. 'Het is de vraag of daar in de toekomst voldoende maatschappelijk draagvlak voor blijft.'

In de periode november 2016 tot januari 2017 overwinterden tot 40.000 ganzen in Eemland die aanzienlijke schade veroorzaakten aan graspercelen door vraat en verslemping.

'Eindelijk hebben we keihard bewijs', stelt Stef Huijgen. 'Het rapport van Schuurmans toont aan dat er veel meer schade is dan tot nu toe werd aangenomen. Als alle schade wordt vergoed, pakt het bedrag van 165.000 euro wel drie à vier keer zo hoog uit.'

Eigen risico

De redenen waarom niet alle schade gemeld wordt, blijken nogal uiteen te lopen. Een van de redenen is het behandelbedrag van 300 euro dat betaald moet worden bij iedere schadeclaim, gecombineerd met het eigen risico van 250 euro. Er moet wel aardig wat schade zijn om dit weer terug te verdienen.

Een andere reden is de grondsoort. Hoger gelegen gronden met zandruggen hebben minder schade dan percelen op een dunne kleilaag met een ondergrond van veen.Ook ICT-perikelen blijken eraan bij te dragen dat boeren geen schade melden. Boeren die niet over snel internet beschikken hebben moeite met het downloaden van kaartbestanden. Bij sommigen is er ook een gebrek aan computervaardigheden.

Schuurmans doet in het rapport een aantal aanbevelingen. De belangrijkste is om gedurende vijf jaar een extra ontheffing te geven voor afschot van ganzen voor de periode van 1 januari tot 1 februari.

Een andere maatregel is gebruik van een ander grasmengsel. Dit mengsel Greenspirit structuur zorgt voor gras waar ganzen hard aan moeten trekken. Voor koeien heeft het juist positieve eigenschappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer