Gemeenten steunen Brabantse veehouders

Ook deze week mobiliseren veehouders in Noord-Brabant zich om actie te voeren tegen de versnellingsplannen van de provincie. Daarbij kunnen ze rekenen op de steun van lokale politici.

Gemeenten+steunen+Brabantse+veehouders
© John Claessens

Via (sociale) media, brieven, persoonlijke verhalen en sleutelacties, waarbij veehouders symbolisch de sleutels van hun bedrijven overhandigden aan de burgemeester van hun gemeente, laten veehouders van zich horen.

De sleutels worden vrijdag 7 juli overhandigd aan het provinciebestuur. Dan nemen Provinciale Staten een besluit over de plannen van gedeputeerden Johan van den Hout (Milieu) en Anne-Marie Spierings (Landbouw).

Boos

Deze betreffen maatregelen voor een versnelling van de transitie naar een duurzame veehouderij. Door de stalderingsmaatregelen, Aanpassing Verordening Natuurbescherming en de extra inspanningseisen van de BZV zullen naar schatting vele honderden veehouders gedwongen worden vroegtijdig hun bedrijf te beëindigen.

De veehouders zijn vooral boos over de stapeling van regels en het naar voren halen van de datum dat de maatregelen moeten zijn doorgevoerd. Dat is niet conform het convenant zoals ze eerder met diverse partners, waaronder ZLTO, hebben afgesproken.

VVD Brabant lijkt klem te zitten tussen de afspraken met de coalitiepartners D66 en SP en de eigen achterban

Op 14 juni stelde Gedeputeerde Staten vast dat stallen niet in 2028, maar al in 2022 moeten zijn voorzien van de nieuwste milieutechnieken. En bedrijven die tien meter vierkante meter nieuwe stal willen bouwen, moeten eerst elders in de omgeving elf vierkante meter oude stal afbreken. De kosten daarvan komen volledig bij de veehouder te liggen.

Klem

Onder meer in Heeze-Leende (foto), Someren en Deurne kunnen de ondernemers rekenen op steun van lokale politici. Vanavond, dinsdag 4 juli, komt in Deurne VVD Brabant langs bij de lokale afdeling om de plannen van hun coalitiepartners toe te lichten.

VVD Brabant lijkt klem te zitten tussen de afspraken met de coalitiepartners D66 en SP en de eigen achterban. Veehouders in de omliggende gemeenten maken van de gelegenheid gebruik om nogmaals hun afkeer over de plannen kenbaar te maken. Onder de noemer Boeren horen bij Brabant zullen zij weer in grote getale komen opdagen. Het is nog niet zeker of zij de aangevraagde spreektijd krijgen toegewezen.

Vrijdag worden voorafgaande aan de Statenvergadering honderden veehouders verwacht op het Provinciehuis in den Bosch.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer