NVWA vindt boktor in particuliere tuin

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft één exemplaar en één vers uitvlieggat van de Oost-Aziatische boktor aangetroffen in de tuin van een particulier in het Brabantse Steenbergen.

NVWA+vindt+boktor+in+particuliere+tuin
© NVWA

De boktor en het uitvlieggat zijn gevonden in een Japanse kwee (Chaenomeles speciosa 'Toyo Nishiki'). Inspecteurs van de NWVA hebben alle tuinen en het openbaar groen in de omgeving van de vindplaats grondig onderzocht. Hierbij zijn geen andere exemplaren of uitvlieggaten van de Oost-Aziatische boktor aangetroffen.

De NVWA gaat er daarom van uit dat het hier gaat om een enkel exemplaar. Om hier zeker van te zijn zal de NVWA eind 2017 na de bladval nogmaals een inspectieronde uitvoeren. Daarna zal de NVWA de tuin en de omgeving de komende vier jaar regelmatig inspecteren.

De Oost-Aziatische boktor komt oorspronkelijk uit het verre oosten en is zeer schadelijk voor veel loofbomen en struiken. Als de Oost-Aziatische boktor in Nederland wordt aangetroffen, bestrijdt de NVWA deze boktorren om verspreiding in Nederland te voorkomen.

Impact beperken

In een reactie zegt bestuurder Jan Veltmans namens LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten dat hij blij is met het adequate optreden van NVWA. 'Op deze manier wordt de impact van deze vondst tot een minimum beperkt. Het is ook goed dat de NVWA de omgeving van deze particuliere tuin nauwlettend in de gaten houdt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer