Protocol voor export boktorwaardplanten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een garantieprotocol opgesteld voor de export van in Nederland geteelde boktorwaardplanten naar de Verenigde Staten en Canada.

Protocol+voor+export+boktorwaardplanten
© nVWA

De Amerikaanse (USDA) en ook aan de Canadese (CFIA) Plantenziektenkundige Diensten buigen zich momenteel over de voorgestelde systeemaanpak en de geboden fytosanitaire garanties. In september melden de landen of zij bereid zijn om markttoegang te verlenen aan waardplanten (gastheren)van de boktor.

Het protocol is tot stand gekomen in nauw overleg tussen het ministerie van Economische Zaken, de NVWA, Naktuinbouw, enkele handelsbedrijven en Anthos.

Systeemaanpak

De systeemaanpak is gebaseerd op Pest Free Production Sites (PFPS). Er mag bij de teelt uitsluitend gebruik gemaakt worden van plantmateriaal van Nederlandse origine. Teelt- en handelsbedrijven moeten zich op voorhand registreren. Uitgangspunt is dat Nederland vrij is van de boktor.

Alleen waardplanten die afkomstig zijn van bedrijven die op basis van eigen controles en registraties en inspecties door Naktuinbouw voldoen aan de eisen kunnen naar USA en Canada geëxporteerd worden.

Verbod

Momenteel is export naar de Verenigde Staten en Canada van Europese boomkwekerijproducten die waardplant zijn van de boktor (Anoplophora chinensis en A. glabripennis) verboden, tenzij het materiaal dunner is dan 10 millimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer