LTO en FPG kraken voorstel over onteigening

Onteigening van grond moet het alleenrecht van de overheid blijven. Als ook private partijen kunnen onteigenen, tast dat het in Nederland geldende eigendomsrecht aan.

LTO+en+FPG+kraken+voorstel+over+onteigening
© Twan Wiermans

Zo reageren LTO Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) op het donderdag uitgebrachte advies 'Grond voor gebiedsontwikkeling' van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). De Raad komt met voorstellen voor modernisering van het grondbeleid.

Een van die voorstellen luidt dat private partijen de mogelijkheid krijgen om te onteigenen. Gedacht wordt aan onder meer projectontwikkelaars en consortia, zorginstellingen en woningbouwcorporaties. Tegelijk zou onteigening ook mogelijk moet zijn bij nog weinig concrete omgevingsplannen.

Commerciële partijen

Tot nu toe is onteigening alleen mogelijk door de overheid en nadat aan strenge criteria is voldaan. FPG en LTO willen hieraan vasthouden. In een persbericht stellen ze dat projectontwikkelaars en andere belanghebbenden commerciële partijen zijn op de grondmarkt, of in elk geval de neiging hebben zich zo te gedragen.

'Dit zet de onafhankelijkheid en zorgvuldigheid van de onteigeningsprocedure onder druk', concluderen de twee belangenorganisaties van grondeigenaren. Ze wijzen op het standpunt van zowel minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) als de Tweede Kamer dat de positie en rechtsbescherming van de eigenaar op z'n minst gelijkwaardig moet blijven.

LTO Nederland en FPG vinden dat de Rli te snel grijpt naar de uitbreiding van bevoegdheden, en onvoldoende heeft onderzocht hoe binnen bestaande regelgeving sneller overeenstemming bereikt kan worden met grondeigenaren.

Zes maanden

Positief zijn beide organisaties over het advies van de Raad om de eigenaar het recht te geven binnen zes maanden na de start van onderhandelingen over minnelijke verwerving, een redelijk bod van de onteigenende partij te ontvangen.

De criteria voor onteigening zijn op dit moment nog in een afzonderlijke wet, de Onteigeningswet, opgenomen. Met de invoering van de nieuwe Omgevingswet, waarschijnlijk in 2019, worden de regels voor onteigening onderdeel van die Omgevingswet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer