Stemming goed op markt voor landbouwgrond

'Een herstellende markt met positieve vooruitzichten.' Zo omschrijft voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed de actuele situatie op de agrarische grondmarkt. Forse prijsstijgingen voorziet hij niet. 'Ik verwacht een redelijk stabiele grondprijs in het komende jaar.'

Stemming+goed+op+markt+voor+landbouwgrond
© Koos van der Spek

Klijsen, eigenaar van een makelaars- en taxatiebureau in Oosterhout, constateert dat er verschillende partijen actief zijn op de grondmarkt: agrarische ondernemers, professionele beleggers, overheden en projectontwikkelaars die grond op voorraad willen hebben.

Vanuit de agrarische sector zijn de akkerbouwers tot nu toe nog de beste kopers. Daarmee vergeleken doen melkveehouders het een stuk rustiger aan, al is de situatie al wat beter dan in de recente periode van lage melkprijzen.

De vraag vanuit de glastuinbouw is de afgelopen tijd toegenomen. 'Het is duidelijk merkbaar dat de markt beter is. Je ziet in deze sector lichte prijsstijgingen', aldus Klijsen. Het aanbod van goede glastuinbouwbedrijven is beperkt en de vraag neemt toe, met name voor uitbreiding van bestaande bedrijven of voor een tweede vestiging.

Gemeenten kijken meer naar inbreiding dan naar uitbreiding

Ard Klijsen, voorzitter NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed

Minder bouwplannen

De overheid komt ook weer wat meer in de markt, al is dat per gemeente verschillend. 'De bouwplannen zijn een stuk minder. Gemeenten kijken meer naar inbreiding dan naar uitbreiding op nieuwe locaties. Maar bijvoorbeeld hier in Noord-Brabant is de provincie tamelijk actief met de aanleg van rand- en rondwegen. Veel agrarische makelaars begeleiden daarbij de boeren in de verkoop van hun grond.'

Bij de aankoop door beleggers zijn fondsen als ASR en Fagoed heel actief. 'Die hebben de laatste jaren veel aangekocht voor de uitgifte in erfpacht, met name voor melkveehouders met behoefte aan alternatieve financieringsvormen.'

De prijs voor land- en tuinbouwgrond toont, enkele uitzonderingen daargelaten, een voortdurend opgaande lijn. Ook afgelopen jaar was dat het geval. De NVM-afdeling Agrarisch & Landelijk Vastgoed berekende over 2016 een stijging van de gemiddelde agrarische grondprijs met 5 procent ten opzichte van 2015.

Prijseffect lage rente

Volgens het meest recente Vastgoedbericht kwam de prijs afgelopen jaar uit op 57.900 euro per hectare, tegen 55.200 euro in 2015. Als oorzaken noemen de makelaars onder meer het opwaartse prijseffect van de lage rente. Investeerders die grond aankopen en verpachten, realiseren een hoger rendement dan wanneer ze hun geld op een spaarrekening zetten.

De prijsstijging is een gemiddelde, per regio en per sector zijn er verschillen. Zo was de stemming in de akkerbouw en de (glas)tuinbouw relatief goed, maar overheersten in de veehouderij de zorgen over het inkomen en over de toekomst.

Melkveebedrijven

Daardoor verliep onder meer de verkoop van complete melkveebedrijven het afgelopen jaar moeizaam. Ruim honderd melkveebedrijven werden te koop aangeboden tegen 85 tot 90 in de voorgaande jaren. Maar het aantal verkochte melkveebedrijven nam af.

De sterkste stijging van de grondprijs deed zich voor in de Veenkoloniën en het Oldambt (7 procent), de Bouwhoek en het Hogeland (10 procent) en het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied (14 procent). De prijs daalde in het Centraal Veehouderijgebied en in Zuid-Limburg met 5 procent. Landelijk liep de grondprijs uiteen van ongeveer 45.000 euro per hectare in het Noordelijk Weidegebied tot 77.000 euro per hectare in de IJsselmeerpolders.

Belegging

De aankoop van landbouwgrond voor beleggingsdoeleinden is en blijft een aantrekkelijke optie, stelt Klijsen. 'Mijn vader, die vijftig jaar geleden begon als makelaar, zei al dat landbouwgrond altijd een goede investering is. Ik ben zelf 26 jaar makelaar en ik kan bevestigen dat dat nog steeds zo is', zegt hij.

'Je mag rekenen op een rendement van zo'n 2 procent . Dat is voor de korte termijn niet spectaculair, maar op de lange termijn is dat gewoon goed gezien de waardestijging op lange termijn, los van eventuele ontwikkelingsplannen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer