Provincie+Overijssel+koopt+ruilgrond+bij+Blokzijl
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Provincie Overijssel koopt ruilgrond bij Blokzijl

Provincie Overijssel koopt 12 hectare landbouwgrond aan als ruilgrond voor boeren rond het Natura 2000-gebied Wieden en Weerribben.

De provincie wil met deze grond boeren een reëel alternatief bieden voor de grond die ze nu hebben rond de natuurgebieden. Met de aankoop van de grond hoopt Overijssel een stap te kunnen zetten in het herstel van de natuur in en rond de Wieden en Weerribben.

De aangekochte 12 hectare bevindt zich nabij de Hevenweg in Blokzijl. Er komt tegelijkertijd ook 4 hectare grond vrij van pacht. Deze grond kan worden ingericht als natuurgrond.

Laagveenmoeras

Het Natura 2000 beheerplan De Wieden en Weerribben is zowel door Gedeputeerde Staten van Overijssel als van Flevoland vastgesteld. Het gebied ligt in de gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland. De beroepstermijn loopt tot en met 10 juli 2017.

Wieden Weerribben is het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa en daarom aangewezen als Natura 2000-gebied. In het gebied is de belangrijkste opgave om bijzondere plant- en diersoorten te beschermen en het gebied weerbaar te maken tegen de uitstoot van stikstof. Daarvoor moet het laagveenmoeras versterkt worden.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer