Graszaad tussen mais voor schoner grondwater

Boeren in Drenthe experimenteren met de onderzaai van graszaad tussen de jonge maisplantjes. Dat doen ze om onkruiddruk, uitspoeling van meststoffen en van onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen en het humusgehalte op peil te houden.

Graszaad+tussen+mais+voor+schoner+grondwater
© Jan Anninga

Acht boeren rond Noord-Sleen in gemeente Coevorden zaaien momenteel in totaal 45 hectare maisland in met graszaad. Het gras wordt tussen de banen met jonge maisplanten gezaaid.

Deze onderzaai moet de onkruiddruk verminderen zodat er minder hoeft te worden gespoten. Na de maisoogst kan het gras worden ondergeploegd.

De proef wordt nu voor het tweede seizoen gehouden. Het experiment wordt uitgevoerd vanuit het project 'Grondig Boeren voor Water'. Provincie Drenthe en Watermaatschappij Drenthe ondersteunen het project met subsidie om de kwaliteit van het bodemwater te verbeteren.

De boeren worden begeleid door een consortium aan kennis- en adviesinstellingen, waaronder DLV Advies, Countus, Royal Haskoning, Aequator, Wageningen UR en Projecten LTO Noord. Het project is inmiddels ook in Overijssel opgepakt.

Vruchtbaar

Geert Smits uit Noord-Sleen is een van de deelnemende veehouders. 'Ons belang als veehouders is de bodem zo vruchtbaar mogelijk te houden. Vorig jaar heb ik Proterra gezaaid, drie dagen na de mais. Dat kwam toch onvoldoende op om na een onkruidbespuiting voldoende over te houden', vertelt hij.

Dit jaar proberen de deelnemers het met Italiaans raaigras, wat meer zekerheid biedt over de opkomst. 'Toch zijn de omstandigheden lastig. Door de aanhoudende droogte heb ik er daarom voor gekozen de wat nattere percelen in te zaaien', aldus Smits.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer