De+overheid+kan+meer+doen+met+grond
Nieuws
© provincie Zuid-Holland

De overheid kan meer doen met grond

De grondposities van de overheid kunnen veel beter worden benut dan tot op heden het geval is. Dat vinden onderzoekers van Wageningen Environmental Research (Alterra).


Ongeveer 30 procent van alle grond in Nederland is in bezit van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Een groot deel ervan is in gebruik voor infrastructuur, nutsvoorzieningen, defensie, natuur en dergelijke. Maar er zijn ook overheidsgronden die worden verpacht aan derden, of die tegen zo laag mogelijke kosten zelf worden beheerd.

Met deze gronden kan de overheid veel meer doen, stellen de onderzoekers na een ronde langs de provincies. Ze hebben vele inspirerende voorbeelden gezien van de inzet van deze gronden voor diverse beleidsdoelen. Op een poster hebben zij een aantal voorbeelden gezet om overheden te inspireren om meerdere beleidsdoelen tegelijkertijd te behalen met de inzet van hun grondbezit.

Maatschappelijke waarden

Deze variëren van sociaal bosbeheer, tijdelijke natuur tot het verbinden van maatschappelijke voorwaarden aan verpachtingen en het actief inspelen op initiatieven uit de samenleving ('natuur op uitnodiging'). Daarbij geven zij aan wat het kan opleveren en waar je bij die initiatieven op moet letten.

'We kregen vanuit de provincies Noord-Brabant en Limburg de vraag hoe overheidsgronden, buiten het Nationale Natuurnetwerk, toch op een of andere manier gekoppeld zouden kunnen worden aan maatschappelijke waarden als verbetering van de biodiversiteit, de milieukwaliteit en de waterkwaliteit', zegt projectleider Wim Nieuwenhuizen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer