LTO noemt extra subsidie sigaar uit eigen doos

Boeren betalen zelf het extra budget voor agrarisch natuurbeheer en de brede weersverzekering. LTO concludeert dat uit de nieuwste plannen van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

LTO+noemt+extra+subsidie+sigaar+uit+eigen+doos
© Dirk Hol

De bewindsman liet donderdag weten dat hij hij jaarlijks 30 miljoen euro extra beschikbaar stelt als subsidie voor de weersverzekering en als vergoeding voor natuurbeheer door boeren. Op beide posten, betaald uit de POP-gelden, dreigt wegens grote deelname een tekort.

Van Dam wil het geld halen uit de zogenoemde eerste pijler van het GLB. Het effect daarvan is dat boeren ongeveer 4 procent worden gekort op hun toeslagrechten

Kijken naar POP-gelden

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, noemt de handelwijze van de staatssecretaris 'absurd'. Hij wijst erop dat de landelijke en provinciale overheid niet eens in staat is om de beschikbare middelen uit het POP-budget volledig te besteden. 'Laat ze daar eerst maar eens naar kijken voordat ze geld uit de eerste pijler weghalen.'

Het steekt hem ook dat rijk en provincies op deze manier ook een stuk cofinanciering kunnen ontwijken. 'Voor de reguliere POP-gelden geldt een cofinancieringsplicht. Voor budget dat extra is overgeheveld uit pijler 1 is die plicht er niet.'

Sigaar uit eigen doos

Het extra geld voor agrarisch natuurbeheer en voor de brede weersverzekering is een sigaar uit eigen doos, concludeert Calon. 'De landelijke en provinciale overheid krijgt gratis geld en de boeren betalen dat door een korting van zo'n 4 procent op de toeslagrechten. Dit kunnen we niet accepteren.'

LTO zal de kwestie aankaarten bij de Tweede Kamer. 'We gaan de Kamer oproepen om dit tegen te houden', aldus Calon.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer