Brussel+keurt+aanpassing+natuursubsidies+goed
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Brussel keurt aanpassing natuursubsidies goed

De Europese Commissie heeft een aantal aanpassingen van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) goedgekeurd. Het gaat om de verhoging van de standaardkostprijzen voor de openstellingsbijdrage en de bospakketten met productie.

Met de goedkeuring is weer een stap gezet om tot realistische en eerlijke vergoedingen voor de beheerder te komen, reageerde Federatie van Particulier Grondbezit (FPG) op haar site. De vergoedingen worden gebaseerd op de standaardkostprijzen.

Landelijk is met provincies afgesproken dat deze subsidietarieven voor 2018 ook worden gecorrigeerd voor de aanvragen die in 2017 zijn ingediend. Ook voor de berekening voor de openstellingsbijdrage (voorheen recreatietoeslag) is goedkeuring binnen.

Overleg

Onduidelijk is of de verhoging van de openstellingsbijdrage ook daadwerkelijk volledig door provincies gefinancierd gaat worden. De FPG en andere terreinbeheerders voeren hierover op dit moment bestuurlijk overleg met de gezamenlijke provincies.

De standaardkostprijs voor de openstelling is opgebouwd uit verschillende onderdelen: 'onderhoud van voorzieningen' en 'handhaving en toezicht'. De provincies zijn niet overtuigd dat de kosten die beheerders voor handhaving en toezicht maken als gevolg van openstelling vanuit het natuurbudget vergoed moeten worden.

Zie voor tabellen met de standaardkostprijzen en subsidietarieven voor bospakketten met productie en openstellingsbijdrage de site van de FPG.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer