Vogelbescherming%3A+overheid+moet+natuurboer+belonen
Nieuws
© Huisman Media

Vogelbescherming: overheid moet natuurboer belonen

De overheid en de voedingsindustrie moeten boeren belonen die zich inzetten voor natuur en landschap. Dat stelt de Vogelbescherming. Aanleiding is een onderzoek onder Nederlanders over boerennatuur.

Zo'n 60 procent van de ondervraagden vindt dat de voedingindustrie medeverantwoordelijk is voor het verlies aan natuur in het boerenland en moet meebetalen aan herstel. Een kleine 70 procent geeft aan dat het nieuwe kabinet boeren die de natuur, het landschap en de biodiversiteit op hun land beschermen, moet belonen.

Een meerderheid (59 procent) van de Nederlanders vindt dat de landbouw natuurvriendelijker moet worden. 55 procent maakt zich zorgen over natuur en landschap in het Nederlandse boerenland.

Brede steun

Volgens de Vogelbescherming blijkt uit de cijfers dat er brede steun is in de maatschappij voor een transitie in de landbouw. Deze verandering in de landbouw moet een belangrijk onderdeel vormen van het nieuwe regeringsbeleid, vindt de organisatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut Motivaction door middel van een representatieve steekproef onder de bevolking met 1.031 respondenten.

Conferentie

De conferentie 'Succesvol boeren met natuur: ontmoet de praktijk' is een initiatief van BoerenNatuur.nl en de Vogelbescherming. De conferentie richt zich op het ontwikkelen en bevorderen van succesvolle verdienmodellen voor de agrarische sector waarbij optimaal rekening wordt gehouden met de natuur.

Tijdens de conferentie, die vrijdag werd gehouden in Velp, werd de Gouden Grutto uitgereikt aan de beste natuurboeren. Negen boeren waren hiervoor in de race.

Samenwerking

Vooral de samenwerking tussen de Vogelbescherming en BoerenNatuur.nl werd geroemd. Voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur.nl riep op voor meer aandacht voor natuurinclusieve landbouw en de rol van collectieven in pilots en niet te wachten tot 2021, wanneer het huidige stelsel van agrarisch natuur en landschapsbeheer afloopt.

Op de dag kwamen zo'n driehonderd mensen af.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer