Oude wetgeving remt ontwikkeling aardappelteelt

De aardappelsector kan niet optimaal profiteren van de genetische mogelijkheden, omdat de Europese Unie nieuwe veredelingstechnieken niet erkent, stelt HZPC-directeur Gerard Backx.

Oude+wetgeving+remt+ontwikkeling+aardappelteelt
© Haijo Dodde

Zolang aardappelveredelaars geen gebruik mogen maken van technieken als cisgenese of Crispr Cas, dreigt de Europese aardappelsector internationaal de boot te missen, zegt Backx. Hij sprak gisteren op de themadag Aardappelen van Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in Dronten over de noodzaak van nieuwe veredelingstechnieken.

'De huidige wetgeving in Nederland en Europa ten aanzien van genetische modificatie (gmo) sluit niet aan bij de technische ontwikkelingen in de veredeling', vindt Backx. Hij wijst erop dat de genetische vooruitgang van de aardappel slechts 0,1 procent bedraagt uitgaande van de klassieke veredeling. Voor de suikerbiet is dit 2 procent. 'De aardappel verliest aansluiting bij veel andere landbouwgewassen, en wordt daardoor naar verhouding steeds duurder om te telen.'

Wat Backx betreft zou de wetgeving onderscheid moeten maken tussen het gebruik van soorteigen en vreemd DNA. 'We zijn in staat om met eigen DNA bestaande rassen te verbeteren door rechtstreeks resistenties in te kruisen. Met Crispr Cas is het mogelijk om negatieve opbrengstgenen via gerichte mutaties te elimineren. Wij roepen de politiek op om juist deze technieken snel toe te laten.'

Ontketende biotechnologie

Sybe Schaap, voorzitter van de Commissie Genetische Modificatie (Cogem), erkent dat de overheden in Den Haag en Brussel de ontketende biotechnologie niet kunnen bijhouden. 'Herziening van regelgeving rond gmo is noodzakelijk om illegale toepassingen en wildgroei te voorkomen.' Cogem is het adviesorgaan voor de ministeries van I&M en EZ op het gebied van gmo.

Schaap meldde in Dronten dat met name Crispr Cas en cisgenese in de veredelde producten niet terug te vinden zijn. Voor veredelaars biedt dat de mogelijkheid om de technieken toe te passen in landen waar dat wel is toegestaan. Vervolgens brengen ze de nieuwe rassen via een omweg weer op de Europese markt. Schaap zelf is er voorstander van om in de gmo-discussie niet de veredelingstechnieken te beoordelen maar vooral het eindproduct. Dit in navolging van de Verenigde Staten.

Kweekwerk verplaatsen

Juist vanwege het ongelijke speelveld stelt Backx dat bij veredelaars het geduld opraakt. 'Wij zijn wereldwijd actief. Intern hebben we vaak discussies of het niet verstandig is om ons kweekwerk te verplaatsen naar bijvoorbeeld de VS vanwege de regelgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer