Hoogste prognoseprijs in tien jaar voor HZPC-telers

HZPC heeft de prognoseprijs voor oogst 2016 vastgesteld en verwacht zijn Nederlandse pootgoedtelers 33,15 euro per 100 kilo te betalen. Dat is de hoogste prognoseprijs in de afgelopen tien jaar.

Hoogste+prognoseprijs+in+tien+jaar+voor+HZPC%2Dtelers
© Nieuwe Oogst

De HZPC-prognoseprijs is gemiddeld over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A in poolverband geteeld, exclusief btw en voor afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit, wordt bepaald volgens een door HZPC en zijn telers overeengekomen systeem.

De prijzen voor gecertificeerd pootgoed worden opgestuwd door de hoge Europese prijzen voor consumptieaardappelen. Daardoor worden er minder aardappelen overgehouden om het beschikbare areaal mee aan te planten. De tweede reden voor de opwaartse prijsdruk is het beperktere aanbod van pootaardappelen dit jaar.

Gewichtsopbrengst

De gemiddelde gewichtsopbrengst per hectare van de Nederlandse HZPC-pootgoedteler lag voor oogst 2016 ongeveer 9 procent lager dan het jaar ervoor. Binnen de potermaten lag de gewichtsopbrengst een kleine 6 procent lager dan vorig jaar.

De bovenmaten worden deels als pootaardappelen afgezet. HZPC verwacht daar, afhankelijk van het ras, 14 tot 17 euro per 100 kilo voor te zullen betalen. Dit komt neer op een gewogen gemiddelde van ruim 16 euro.

De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn bepalend geweest voor de 10 procent lagere gewichtsopbrengst ten opzichte van het teelttechnisch uitstekende oogstjaar 2015. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde lag de gemiddelde hectare-opbrengst van oogst 2016 ruim 3 procent lager, zowel binnen de potermaten als wat betreft de totale opbrengst.

Beter jaar

'Ondanks de lagere gemiddelde teeltopbrengst zal oogst 2016 voor de gemiddelde HZPC-pootgoedteler financieel een van de betere jaren worden', zegt Lilian Escalon, directeur HZPC Europa. 'Dat is te danken aan de hoge prognoseprijs, die ook voor de bovenmaten geldt.'

Het record van oogst 2010 zal HZPC niet breken, verwacht Escalon. In dat jaar had de aardappelveredelaar te maken met een uitzonderlijke combinatie van hoge opbrengsten en hoge prijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer