Voorzitter Europees Parlement wil landbouwbudget halveren

Voorzitter Antonio Tajan van het Europees Parlement pleit voor een drastische bezuiniging op de EU-landbouwuitgaven. Het geld kan volgens hem beter besteed worden aan zaken als veiligheid, immigratie, jeugdwerkloosheid en klimaatverandering.

Voorzitter+Europees+Parlement+wil+landbouwbudget+halveren
© Europees Parlement

De Italiaan, lid van de christen-democratische fractie (EVP), heeft een plan uitgewerkt dat de Europese begroting radicaal op de kop zet. Dit onder het motto: als je Europa wilt veranderen, moet je allereerst de budgetten aanpassen.

Boeren en tuinders zijn goed voor 2 procent van de Europese economie. Volgens Tajani is het daarom niet te verdedigen dat 40 procent van het EU-budget naar de agrarische sector gaat.

Sanering steunfondsen

Hij zou uit zijn op een halvering van dat bedrag. Tegelijk zou een ingrijpende sanering moeten plaatsvinden van de vele steunfondsen waarvan Europese lidstaten gebruik kunnen maken.

Het plan van Tajani heeft geen officiële status, maar hij zou het wel hebben voorgelegd aan EU-commissaris Günther Oettinger (Begroting), aan de voorzitter van de christen-democratische fractie Manfred Weber en aan Gianni Pittella, fractievoorzitter van de sociaal-democraten.

Hogan weet van niets

De eerste reacties zijn gereserveerd. Zo gaf Pittella aan dat de verantwoordelijkheid voor het GLB in de eerste plaats bij de Europese Commissie ligt. Landbouwcommissaris Phil Hogan is tot nu toe niet bij het plan van Tajani betrokken.

De Italiaan, lid van Forza Italia, is sinds januari voorzitter van het Europees Parlement. Tussen mei 2008 en juni 2014 was hij Europees commissaris, eerst van Transport, later van Industrie en Ondernemerschap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer