Gesteggel over GLB-begroting

De landbouw mag niet het slachtoffer worden van het vertrek van de Britten uit de EU. Deze eis legt boerenorganisatie Copa-Cogeca neer aan de vooravond van het overleg van de Europese Commissie over de Europese meerjarenbegroting.

Gesteggel+over+GLB%2Dbegroting
© Nieuwe Oogst

Op 24 mei komt de Europese Commissie bijeen om te vergaderen over de meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Deze wordt eens in de zeven vastgesteld. Het overleg wordt dit keer sterk beïnvloed door de Brexit. De Britten zijn nettobetalers aan de EU. Hun afscheid zadelt de overgebleven lidstaten op met een gat in de begroting.

De Europese boerenbelangenorganisatie Copa-Cogeca wil niet dat de rekening via een korting op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt neergelegd bij de landbouw. Ook moeten regionale fondsen worden ontzien.

Brexit-gat dichten

Achter de schermen is al druk gesproken over de wijze waarop de EU het begrotingsgat kan dichten, zegt Klaas Johan Osinga van LTO Internationaal. EU-begrotingscommissaris Günther Oettinger wil het Brexit-gat voor de helft opvullen door te bezuinigen, de andere helft door de overgebleven lidstaten meer te laten betalen.

'Onze eigen premier Mark Rutte is daar niet voor. Hij wil 100 procent van het begrotingsgat compenseren door bezuinigingen.'

Mandaat

De Brexit-onderhandelingen met de Britten komen pas eind september, na de Duitse verkiezingen, echt op gang. De Britten gaan op 8 juni naar de stembus. 'Brussel heeft er zelf ook baat bij dat premier Theresa May een stevig mandaat krijgt, want dan kan ze in de onderhandelingen ook concessies doen.'

In de loop van 2018 valt er in Brussel een besluit over de nieuwe begroting. 'Pas dan wordt duidelijk of de GLB-gelden gekort gaan worden', aldus Osinga.

Raadpleging

Ruim 320.000 EU-burgers en organisaties hebben de afgelopen twaalf weken gereageerd op de openbare raadpleging van de Europese Commissie over het moderniseren en vereenvoudigen van het GLB. De meeste reacties, ruim 147.000, kwamen uit Duitsland. Uit Nederland kwamen 7.200 reacties.

Uit een eerste analyse blijkt dat een aantal reacties is ingediend via onlineplatforms van belangengroepen. Daarnaast ontving de Europese Commissie reacties van individuele burgers, nationale, regionale en lokale overheden en organisaties die een breed scala van belanghebbenden vertegenwoordigen.

Eerste resultaten

Alle antwoorden worden in overweging genomen om de omvang van de uitgedrukte visies vast te leggen, aldus de Europese Commissie. De eerste resultaten van de raadpleging worden 7 juli in Brussel gepresenteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer