Lichte daling Europees landbouwbudget

De Europese Commissie reserveert een budget van 41,7 miljard euro voor de GLB-betalingen in 2018. Dit betekent een daling van 247 miljoen euro ten opzichte van dit jaar.

Lichte+daling+Europees+landbouwbudget
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit het budgetvoorstel die EU-commissaris Günther Oettinger dinsdag presenteerde. De besparing is het gevolg van het feit dat er minder financiële steun nodig is voor agrarische markten, meldt de EC.

De bijdrage aan de veehouderij om de gevolgen van de Russische importboycot op te vangen zijn niet langer nodig. Wel is er een reservering van 71 miljoen euro genomen voor steun aan de fruitsector die last heeft van moeilijke marktomstandigheden.

Het totale EU-budget voor 2018 bedraagt 160,6 miljard euro. Het is zeer waarschijnlijk de laatste keer dat Groot-Brittannië volledig mee doet in de begroting. Het vertrek van het land uit de EU staat gepland voor maart 2019.

De Europese Raad van regeringsleiders en het Europees Parlement moeten het voorgestelde budget nog goedkeuren.

Schrappen GLB

Deze week was directeur-generaal José Graziano da Silva van de wereldvoedselorganisatie FAO in Brussel. In een interview met de politieke nieuwssite Politico riep hij de EC op om GLB-steun voor bepaalde exportgewassen te schrappen. Volgens Da Silva zorgt het GLB ervoor dat ontwikkelingslanden geen kans maken op de wereldmarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer