D66 wil Kamerdebat over invulling landbouwbeleid

D66 wil dit najaar in de Tweede Kamer een fundamenteel debat voeren over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De partij wil dat het nieuwe GLB kan worden ingezet om nationale doelen te behalen.

D66+wil+Kamerdebat+over+invulling+landbouwbeleid
© Ella Tilgenkamp

Woensdag sprak de Kamer tijdens een algemeen overleg met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over het nieuwe GLB dat binnenkort op de agenda staat van de Europese Landbouwraad.

D66 wil met behulp van het nieuwe GLB het sluiten van kringlopen in de landbouw stimuleren. GroenLinks - op dit moment formatiepartner van D66 - vroeg bij monde van Rik Grashoff hoever D66 hierin wil gaan en hoe de partij dit ziet in combinatie met natuurinclusieve landbouw.

Kringlooplandbouw

Volgens Tjeerd de Groot van D66 sluiten kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw elkaar niet uit. 'Kijk naar de tuinbouw waar al veel kringlopen zijn gesloten, maar niet altijd sprake is van natuurinclusieve landbouw.' Wel zegt het kersverse Kamerlid dat zijn partij streeft naar zo klein mogelijke regionale kringlopen.

Van Dam verwacht dat het flexibel toepassen van de nieuwe GLB-richtlijnen een groot thema wordt in de onderhandelingen tussen de lidstaten. Hij zegde de Kamer toe dat er nog voldoende inspraakmomenten komen. Begin 2018 komt de Europese Commissie met de voorstellen voor het nieuwe GLB, daarna starten de onderhandelingen. Wel benadrukte de staatssecretaris dat het budget door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU lager zal zijn dan voorheen.

Vergroening

Van Dam pleitte vorig jaar al voor een Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid. Dit pleidooi vormt in hoofdlijnen de Nederlandse inzet voor het nieuwe GLB. De bewindsman streeft naar een verdere vergroening van de landbouw, het afdekken van risico's en het stimuleren van innovatie.

Een voor Nederland belangrijk discussiepunt over het GLB is sinds deze week van de baan. De Europese Commissie was van plan om de ecologische aandachtsgebieden te vergroten van 5 naar 7 procent van het landbouwareaal. Het voorstel werd ingetrokken, omdat in de praktijk al zo'n 10 procent van de landbouwgronden op deze manier wordt beheerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer