Calon+dient+Financieele+Dagblad+van+repliek
Nieuws
© Dirk Hol

Calon dient Financieele Dagblad van repliek

Snijden in het Europees landbouwbudget om de gevolgen van de Brexit te compenseren is 'een uiterst slechte keuze'. LTO-voorzitter Marc Calon houdt dat voor aan de hoofdredacteur van het Financieele Dagblad (FD).

De krant wijdde deze week een commentaar aan de financiële gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Volgens het FD dreigt de Nederlandse contributie na de Brexit met 16 procent toe te nemen als de 27 overblijvende landen moeten opdraaien voor het gat van ongeveer 10 miljard euro dat de Britten achterlaten.

De hoofdredactie ziet de Brexit als een 'uitgelezen kans' om de uitgaven eerst eens grondig onder de loep te nemen. 'Waarom zou Europa bijvoorbeeld bijna 40 procent van zijn middelen naar de landbouw moeten blijven schuiven?'

Die suggestie valt niet goed bij LTO Nederland. Voorzitter Calon heeft het FD een brief geschreven waarin hij uitlegt dat snijden in de landbouwuitgaven juist voor Nederland heel nadelig zou zijn.

Fractie van overheidsuitgaven

De LTO-voorzitter wijst erop dat het totale EU-budget slechts 1 procent omvat van alle overheidsuitgaven door de lidstaten. Daar komt bij dat van de 2 miljard euro die Nederland jaarlijks ontvangt uit Brussel, bijna de helft GLB-geld is. 'Dus zonder GLB zou Nederland waarschijnlijk netto meer aan Brussel betalen.'

Calon legt uit dat het landbouwbeleid – eigenlijk de enige beleidstak die Europa gezamenlijk aanpakt – voedselzekerheid en voedselveiligheid in de EU garandeert. En dat de agrofoodsector in Nederland goed is voor 600.000 banen en voor 37 miljard euro handelsoverschot.

Het stoort hem dat de landbouwgelden al te makkelijk worden betiteld als subsidies aan boeren en tuinders. 'Zonder deze subsidies zou de voedselprijs stijgen. In feite is het dus een verkapte consumentensubsidie.'

Prietpraat

De LTO-voorzitter signaleert vaker dat het GLB onder kritiek staat, ook in de politiek. 'Maar dat betekent niet dat we dat soort prietpraat zomaar over onze kant moeten laten gaan. Daarom hebben we een brief gestuurd aan het FD en daarom zetten we dit onderwerp in Den Haag ook nadrukkelijk neer bij de formatie.'

Weer

 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer