Oplossing gezocht voor waterzuivering klein glas

De aankomende waterzuiveringsplicht voor de glastuinbouw levert tuinders met ondersteunend glas veel vraagtekens op. LTO Noord en de KAVB gaan met waterschappen in West-Nederland op zoek naar helderheid.

Voor bloembollentelers, vaste plantenkwekers en boomkwekers met een kleine kas ter ondersteuning van hun buitenteelt ligt de zaak anders dan voor gangbare glastuinbouwbedrijven. Daarvoor is de aanpak voor het aantonen van nullozingen op het oppervlaktewater al afgestemd tussen de sector en de overheid.

'Voor telers met ondersteunend glas liggen er nog veel vragen rond de zuiveringsplicht', vertelt Dorine Kea, beleidsspecialist water van LTO Noord. Telers met een kleine kas lijken tussen de wal en het schip te vallen.

Daarom gaat LTO samen met de KAVB binnen enkele weken in gesprek met de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Rijnland en Zuiderzeeland. Het betreft minimaal zo'n tweehonderd telers.

Onze inzet is het verkrijgen van heldere en werkbare afspraken

Vereenvoudigd

De vraag die op tafel ligt is of de zuiveringsplicht voor klein glas vereenvoudigd kan worden, en wat nodig is bij het beroepen op de status 'nullozing'. Hiervoor moet zijn aangetoond dat de ondernemer zijn water voor 95 procent vrij van gewasbeschermingsmiddelen loost.

Als een bedrijf wel moet lozen, geldt voor de ondernemer ook de zuiveringsplicht. 'Onze inzet is het verkrijgen van heldere en werkbare afspraken', zegt Kea.

Maatwerk

'Ten eerste moet duidelijk zijn wat er van deze telers verwacht wordt. Als ze geen nullozing krijgen, moet helder zijn hoe ze toch kunnen zuiveren. Dat zal maatwerk vragen, want de kosten van de beschikbare zuiveringsinstallaties liggen voor hen te hoog.'

Dat beaamt ook Peter Knippels van KAVB. 'De verplichtingen voor glastuinbouwbedrijven die er nu liggen zijn voor telers met ondersteunend glas te veel gevraagd. Dat geldt zowel voor de fysieke investeringen als inspanningen voor een dossier.'

Klapper

Knippels: 'Als we dit met drie waterschappen kunnen regelen, maken we in één keer een grote klapper. Het voordeel is dat we niet op nul beginnen, aangezien er al afspraken liggen tussen LTO Glaskracht en de Unie van Waterschappen.'

Per 1 januari 2018 gaat de zuiveringsplicht in voor individuele telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer