Rekentool toont plaatsingkosten zuiveringsinstallatie

Wageningen UR Glastuinbouw heeft een rekentool ontwikkeld die voor glastuinders inschat wat het kost om een zuiveringsinstallatie te plaatsen.

Rekentool+toont+plaatsingkosten+zuiveringsinstallatie
© wilma slegers

Het hulpmiddel kan de kosten berekenen van de verschillende goedgekeurde zuiveringsinstallaties voor elk willekeurig glastuinbouwbedrijf. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het model waterstromen van WURGlastuinbouw, waar de teler na aanmelden zijn 'watersituatie' kan invullen.

Het model kijkt bij de berekeningen naar diverse variabelen, zoals de hoeveelheid lozingswater, de verdeling van dit lozingswater over het jaar, het klimaat in de kas, en het klimaatjaar dat de hoeveelheid beschikbaar regenwater en de verdamping van het gewas bepaalt. Daarna kiest de rekentool welke capaciteit nodig is bij de verschillende zuiveringsinstallaties en presenteert vervolgens de kostenplaatjes.

Vanaf 2018 geldt er een zuiveringsplicht voor glastuinders die individueel hun water gaan zuiveren. De businessunit Glastuinbouw van Wageningen UR heeft samen met KWR de rekentool gemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer