Collectief Drentse glastuinders nog ver weg

Het collectieve zuiveren van afvalwater door Drentse glastuinders staat op losse schroeven. Dat blijkt uit een onlangs gehouden bijeenkomst van glastuinders bij Van Geel Orchideeën in Erica.

Collectief+Drentse+glastuinders+nog+ver+weg
© Mycelco

Een kleine dertig glastuinders in Erica en Klazienaveen wilden in een collectief stappen om het afvalwater te zuiveren. Met de collectieve zuivering van het restwater kunnen de tuinders uiterlijk in 2021 voldoen aan de strengere normen voor het lozen op het oppervlaktewater.

Volgens voorzitter Cees Ruhé van LTO Noord Glaskracht Nederland trekt menigeen echter de conclusie om individueel verder te gaan. 'Ondernemers zijn nog onzeker over hun situatie en mogelijkheden. Ze vragen zich af ze een nullozer zijn, of het in het collectief beter en makkelijker kan of dat het individueel via een gecertificeerde zuivering aangepakt moet worden om aan de zuiveringseisen te voldoen', zegt Ruhé.

Liever individueel

'Voor een collectief betalen ondernemers bijna net zoveel als individueel, zeggen ze. Dat blijkt uit de quickscans van Delphy van waterstromen, drainwater, drainage en filterspoelwater. Dan kiezen ze ervoor om individueel verder te gaan. Dat kost veel minder overleg dan wanneer je alleen aan de keukentafel kunt beslissen', geeft de glastuinbouwbestuurder aan.

LTO Noord Glaskracht Nederland wil hierover op korte termijn helderheid. De organisatie heeft deze week en mail naar de glastuinders gestuurd met het verzoek begin volgende week te reageren.

Businessplan

Een businessplan voor een collectief moet nog verder worden opgepakt. Eind dit jaar moet dat bij de waterschappen Hunze en Aa's en Vechtstromen liggen. Dat is kort dag, vindt Ruhé. 'We merken dat ondernemers er niet volop mee bezig zijn. We gaan ervan uit dat we begin volgende week de antwoorden van de ondernemers binnen hebben.'

Wanneer er geen collectief komt, moeten individuele glastuinders zelf een oplossing vinden. Zij moeten voor begin 2018 aan de eisen voldoen.

Zuiveringsplicht

De zuiveringsplicht gaat op 1 januari 2018 in voor alle glastuinbouwbedrijven. Dat betekent dat 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen gezuiverd moet zijn uit het te lozen water. Dit betreft drainwater bij substraatteelt, drainagewater in grondgebonden teelt en filterspoelwater.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer