Delfland+wil+kaswater+tegen+betaling+zuiveren
Nieuws
© Koen van Wijk

Delfland wil kaswater tegen betaling zuiveren

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil glastuinders in het Westland de mogelijkheid geven om hun afvalwater collectief te zuiveren bij afvalwaterzuivering De Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland.

Glastuinbouwbedrijven die zich aan sluiten bij het collectief zouden hier dan tegen betaling hun water kunnen aanleveren voor extra zuivering op gewasbeschermingsmiddelen. Zo hoeven zij zelf geen extra investeringen te doen op hun bedrijf.

Om deze vorm van zuivering bij een afvalwaterzuivering (RWZI) mogelijk te maken moet wel de Waterschapswet worden aangepast en mogelijke belemmeringen in bijvoorbeeld de Wet Milieubeheer worden weggenomen. Ook is aanpassing van het Activiteitenbesluit nodig.

Pilot

Het waterschap bereidt momenteel samen met een groep tuinders een pilot voor om deze zuiveringsroute in gebruik te nemen. LTO Glaskracht Nederland werkt een businesscase uit voor collectieve centrale zuivering van gewasbeschermingsmiddelen op een RWZI.

Glastuinbouwbedrijven moeten per 1 januari 2018 gewasbeschermingsmiddelen uit hun afvalwater zuiveren.

Staatssecretaris

'Wij hebben samen met LTO Glaskracht een brief gestuurd naar Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu waarin we haar vragen de Waterschapswet te wijzigen', aldus dijkgraaf Michiel van Haersma Buma.

'Het zou zonde zijn als een dergelijke mooie, innovatieve samenwerking zich niet verder kan ontwikkelen omdat er regels zijn die de mogelijkheden hiertoe beperken.'

Gebruiksgroep

Aanpassing van de Waterschapswet is nodig omdat bij de huidige regels een aanvullende zuiveringsheffing opleggen aan een specifieke gebruiksgroep niet is toegestaan.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer