Glastuinbouw Noorden pakt emissie aan

In Noordoost-Nederland start een meerjarig programma om de glastuinbouw te helpen emissies van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen vergaand te beperken. Waterschappen Hunze en Aa's en Vechtstromen, provincies Groningen en Drenthe en de tuinbouwgemeenten werken hierbij samen met de sector.

Glastuinbouw+Noorden+pakt+emissie+aan
© Vidiphoto

Uit de metingen van de kwaliteit van het oppervlaktewater blijkt dat in glastuinbouwgebieden nog regelmatig overschrijdingen van de normen voor gewasbeschermingsmiddelen plaatsvinden. Ook worden er in de omgeving van glastuinbouw verhogingen van fosfaat- en met name stikstofgehalten aangetroffen.

Zo constateerde waterschap Hunze en Aa's in 2015 op de glastuinbouwmeetpunten gemiddeld vijf overschrijdingen voor gewasbeschermingsmiddelen, met een uitschieter van dertien overschrijdingen op één meetpunt.

Per 1 januari 2018 is de glastuinbouw verplicht het te lozen drain- en drainagewater te zuiveren. De gewasbeschermingsmiddelen moeten dan voor minimaal 95 procent zijn verwijderd uit het water dat tuinders lozen.

Bewust en onbewust

Bedrijven hebben te maken met bewuste en onbewuste lozingen van drain- of drainagewater op oppervlaktewater, stelt projectleider Gerda Valkering van Hunze en Aa's vast. Zij verwacht niet dat de zuiveringsplicht op zich direct tot verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit leidt. 'Daar is meer voor nodig. Wij helpen telers daarin door met hen mee te denken, zoals via een bedrijfswaterscan.'

De waterschappen en gemeenten toetsen vanaf komend jaar de individuele bedrijven. Het doel voor 2021 voor gewasbeschermingsmiddelen is maximaal één overschrijding per meetpunt per jaar.Voor nutriënten geldt een getrapte afname van de emissies tot uiteindelijk nul in 2027. Dat is conform het Activiteitenbesluit.

DuurSaam Helder

Het maatregelenprogramma onder de naam DuurSaam Glashelder loopt ook tot 2021. De initiatiefnemers willen in dit kader het lozingsbewustzijn van de tuinders vergroten en daarmee de lozingen sterk verminderen.

LTO Glaskracht is blij met het gezamenlijk initiatief. 'We waren al samen onderweg in de opzet van collectieve zuivering. Maar als we de doelstellingen niet halen, maken we ons als sector ongeloofwaardig en staat de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen op het spel. Daarom spreken we nu alle tuinders aan op hun collectieve verantwoordelijkheid', zegt voorzitter Cees Ruhé van LTO Glaskracht Groningen/Drenthe.

Veel tuinders zullen nog moeten investeren om aan de emissienormen te voldoen. Glaskracht rekent op minstens 30.000 euro per bedrijf. Toch is de situatie niet zo somber als het misschien lijkt, vindt Ruhé. 'Diverse bedrijven hebben al apparatuur aangeschaft en bijvoorbeeld potplantenkwekers hebben nog nauwelijks restwaterstromen.'

Bedrijfsbelang

Afgesproken is de waterkwaliteitproblematiek vanuit het perspectief van het bedrijf te benaderen. Voor de tuinder staat het bedrijfs- en financieel belang immers voorop. De maatregelen moeten het belang van de tuinder daarom ondersteunen.

Ruhé heeft er vertrouwen in dat via bedrijfscans en leergroepen vooruitgang wordt geboekt. 'Door als tuinders hierin samen te werken, stimuleert dat om van die emissies af te komen.'

Samen de problemen benoemen en oplossingen zoeken heeft ook het voordeel dat voor deze groepen subsidies vrijkomen om hen verder te helpen, benadrukt de Glaskrachtbestuurder. 'Maar overheden moeten wel zien dat we ons maximaal inspannen en dat ook achterblijvers worden meegenomen in het proces.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer