Hunze en Aa's verscherpt controle boeren

Waterschap Hunze en Aa's gaat extra toezicht houden op het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen.

Hunze+en+Aa%27s+verscherpt+controle+boeren
© Han Reindsen

Dit gebeurt in de aardappelen en de mais in de Veenkoloniën, Westerwolde en Duurswold, in de bloembollen in de Drentse Monden en in de wintertarwe en aardappelen in Hunze en bovenstrooms en in de Drentse monden.

Dat blijkt uit het tienpuntenplan voor verdere reductie van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Waterschap Hunze en Aa's stelt hiervoor twee fte's beschikbaar.

Reductie

Het waterschap moet in 2018 50 procent reductie realiseren ten opzichte van het aantal overschrijdingen in 2013. In 2018 moet het totaalaantal meetpunten naar maximaal 11 overschrijdingen. In 2014 en 2015 waren die met 44 en 34 hoger dan de jaren daarvoor.

LTO Noord regio Noord vindt extra handhaving een te zwaar middel voor het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten.

Weinig stimulans

De organisatie vreest dat wanneer het waterschap de 'duimschroeven aandraait', het boeren weinig stimuleert om mee te werken in Deltaplan Agrarisch Water-projecten rond bijvoorbeeld bollen.

'Het waterschap moet naast de boer gaan staan en niet tegenover. Boeren moeten er ook de meerwaarde van inzien. Dat levert meer op dan met het vingertje naar ondernemers wijzen en bekeuringen uitschrijven. Dat frustreert boeren', stelt beleidsadviseur Roel Visser.

Biovergisters

Om de nutriënten in het water te reduceren wil Hunze en Aa's onder andere controles en metingen uitvoeren bij alle biovergisters. Ook wil het waterschap op vierhonderd bedrijven twee monsters nemen. Bovendien gaat Hunze en Aa's overleggen met leveranciers over alternatieven voor zeer toxische gewasbeschermingsmiddelen.

Handhaving heeft zeker effect, vindt het dagelijks bestuur. Zo handhaafde het waterschap in 2016 bij een glastuinder in Zuidbroek intensiever. Het aantal overschrijdingen nam daar af van 13 naar 1, blijkt uit het bestuursvoorstel.

Meer samenwerking

LTO Noord regio Noord pleit voor meer samenwerking tussen het waterschap en boeren om de gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te reduceren, stelt Visser.

Een goed voorbeeld hiervan is volgens de beleidsadviseur het project 'Schoon erf, schoon water' van Wetterskip Fryslân om de erfemissie samen aan te pakken. 'Daar is veel animo voor. Dat komt deels doordat het waterschap de boer vertrouwen schenkt. Het waterschap belooft dat, wanneer de boer zich hiervoor inzet, het niet zo snel meer op het erf komt.'

Het algemeen bestuur besluit begin juni over het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer