Scherper toezicht Rijnland op gedrag bij slootkant

Hoogheemraadschap van Rijnland verscherpt vanwege de aanvang van het teeltseizoen de controles op het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen langs de slootkant.

Scherper+toezicht+Rijnland+op+gedrag+bij+slootkant
© Landschapsfonds Rijnland Holland

Het overgrote deel van de agrariërs leeft de regels na, stelt het waterschap, maar het aantal overtredingen is nog te hoog. De controles worden vooral gehouden in de akkerbouw, de bollenteelt, de boomteelt en de veehouderij en gaan vergezeld van voorlichtingsacties.

Als overtredingen worden geconstateerd, kunnen er sancties volgen. Dat geldt zowel voor de eigenaar of gebruiker van het land als voor de loonwerker. Boetes kunnen niet alleen door Rijnland worden opgelegd, maar ook door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Meststoffen

Toezichthouders van Rijnland controleren of gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen niet in de sloot terechtkomen. Ook kijkt Rijnland mee hoe gewassen worden ontsmet en gespoeld. Bovendien controleren de toezichthouders de opslag en hoe er wordt omgegaan met verpakkingsmateriaal.

Om watervervuiling te voorkomen en een schoon leefmilieu voor planten en dieren te houden is het zaak dat agrariërs voldoende afstand houden tot de slootkant om te voorkomen dat de schadelijke stoffen direct of na een regenbui in het water belanden. Daarbij moeten ze gebruik maken van emissiearme technieken, aldus Rijnland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer