%27Vergunningenstop+PAS+moet+niet+lang+duren%27
Nieuws
© Mike Schellart

'Vergunningenstop PAS moet niet lang duren'

De voorlopige stop op het afgeven van Natuurbeschermingsvergunningen (NB) aan boeren als de neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden toeneemt, moet niet te lang duren, vindt LTO Nederland.

Agrarische bedrijven in de buurt van natuurgebieden die hun vergunning willen vernieuwen of uitbreiden, krijgen voorlopig nul op het rekest, zo maakten de provincies en het Rijk deze week bekend. Dat is een gevolg van een noodzakelijke update van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

'Deze situatie moet niet te lang duren', vindt Gerbrand van 't Klooster, coördinator Omgevingsbeleid bij LTO Nederland.

Vogels

De PAS moet worden aangepast omdat volgens Europese regels (Habitatrichtlijn) nu ook de leefgebieden van een aantal beschermde vogelsoorten moeten worden aangemerkt als 'gevoelig voor stikstof', zo werd deze week duidelijk.

'Dit moet allemaal niet te lang duren, anders ontstaat er een impasse met grote gevolgen voor de agrarische sector.'

Gerbrand van 't Klooster, coördinator Omgevingsbeleid bij LTO Nederland

De groei van het aantal 'stikstofgevoelige gebieden' heeft waarschijnlijk gevolgen voor de benodigde ontwikkelingsruimte voor bedrijven rond natuurgebieden. Die zal kleiner worden, verwacht Van 't Klooster.

Enkele maanden

De aanpassing van de PAS vergt tenminste enkele maanden, is de inschatting van betrokkenen. Tot die tijd worden geen nieuwe vergunningen verstrekt. Van 't Klooster: 'Dat dit tijd gaat kosten, begrijpen we. Maar dit moet allemaal niet te lang duren, anders ontstaat er een impasse met grote gevolgen voor de agrarische sector.'

Sinds de PAS enkele jaren geleden in werking trad, hebben duizenden agrarische bedrijven nieuwe vergunningen aangevraagd of aangepast aan de bestaande situatie. 'De grote hausse aan vergunningen ligt achter ons. Maar er moet in de toekomst natuurlijk ruimte blijven voor nieuwe aanvragen', aldus Van 't Klooster.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer