Van+Dam+wil+stikstofaanpak+%27onverkort+doorzetten%27
Nieuws
© Mike Schellart

Van Dam wil stikstofaanpak 'onverkort doorzetten'

'Het is van groot belang om de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) onverkort door te zetten'. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij geeft daarin een toelichting op de vragen die de Raad van State vorige week heeft gesteld aan het Europese Hof over de juridische houdbaarheid van de PAS.

De raad vraagt zich af of de PAS in overeenstemming is met de Europese Habitatrichtlijn. Bij de Raad van State lopen tweehonderd zaken waarin bezwaarmakers aanvoeren dat de PAS juridisch niet deugt. Die zaken, aangespannen door milieugroepen, houdt de raad aan tot de beantwoording van het Hof er is.

Doorgaan

Van Dam stelt in zijn brief dat de PAS moet doorgaan. Verder stelt hij dat bron- en herstelmaatregelen aan de natuur uit te voeren, de onderbouwing te verbeteren en het programma met regelmaat te actualiseren zodanig dat daarin steeds de beste beschikbare kennis is verwerkt.

Deze maatregelen zijn volgens hem nodig opdat veehouderijen in de omgeving van een Natura 2000-gebied kunnen doorgaan en zich blijven ontwikkelen. De PAS is de Nederlandse interpretatie van de Europese Habitatrichtlijn om flora en fauna te beschermen. Daarvoor moet de neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden omlaag. In de PAS zijn daarom afspraken gemaakt om de ammoniakuitstoot uit de landbouw te verminderen.

Zorgen

LTO Nederland en diverse adviseurs maken zich zorgen over de ontwikkeling van veehouderijen, nu de Raad van State vragen heeft gesteld aan het Europese Hof over de juridische houdbaarheid van de PAS.
'Het gaat om het fundament van de PAS. Het is nu afwachten wat hier uit komt', zegt LTO-beleidsadviseur Herman Litjens. Hij voegt daaraan toe dat het verlenen van vergunningen voor de Natuurbeschermingswet en het doen van meldingen nog wel doorgaat. 'Als vergunningen bij de Raad van State komen, worden ze aangehouden.'

Adviseurs meldden deze week dat de vragen tot onzekerheid leiden bij veehouders die bij Natura 2000-gebieden zitten. Litjens adviseert boeren alleen een vergunning aan te vragen als die nodig is. De beschikbare ontwikkelruimte is beperkt en een vergunning moet binnen twee jaar zijn verzilverd.

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer