Europese rechters ingeschakeld voor PAS-bezwaren

De Raad van State wil van het Hof van Justitie in weten of de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in lijn is met de Europese wet- en regelgeving. Deze week zijn de vragen naar Luxemburg gestuurd.

Europese+rechters+ingeschakeld+voor+PAS%2Dbezwaren
© Dirk Hol

Bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn veel procedures aangespannen tegen de PAS. Nogal wat bezwaarmakers voeren aan dat de PAS in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn.

Voor duidelijkheid over die stelling is toelichting van Europese juristen nodig over de Habitatrichtlijn. Vragen over de uitleg van een Europese richtlijn mag de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State namelijk niet zelf beantwoorden. Daarom is het Hof van Justitie in Luxemburg nu ingeschakeld.

Twee uitspraken

Het gaat om prejudiciële vragen in twee verschillende uitspraken. De ene uitspraak gaat over veehouderijen waarvoor op basis van de PAS natuurvergunningen zijn verleend. In die uitspraak wordt onder meer gevraagd of de PAS op grond van de Europese Habitatrichtlijn mag worden gebruikt voor het verlenen van natuurvergunningen.

De andere uitspraak gaat over het weiden van vee en het bemesten van gronden, waarvoor vanwege de PAS niet langer een natuurvergunning nodig is. De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het Hof van Justitie weten of deze activiteiten op basis van de Europese Habitatrichtlijn zonder vergunning mogen worden toegestaan.

Honderden zaken

De Raad van State heeft nu ongeveer tweehonderd zaken in behandeling waarin bezwaarmakers aanvoeren dat de PAS juridisch niet deugt. Die zaken gaan over natuurvergunningen, omgevingsvergunningen, bestemmingsplannen en handhavingsbesluiten voor onder meer veehouderijen, woningbouwprojecten en de aanleg van wegen.

De Afdeling bestuursrechtspraak moet de behandeling van deze zaken aanhouden in afwachting van de antwoorden uit Luxemburg. Hierdoor is het voor initiatiefnemers van activiteiten waar stikstofneerslag een rol speelt, op dit moment onzeker of een vergunning of bestemmingsplan voor hun activiteiten in stand blijft.

Verzoek om voorrang

De Raad van State noemt het noodzakelijk dat deze onzekerheid zo kort mogelijk duurt. Daarom is het Hof van Justitie met klem verzocht de vragen met voorrang te behandelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer