LTO+wijst+te+strenge+regels+in+Omgevingswet+af
Nieuws
© ZLTO

LTO wijst te strenge regels in Omgevingswet af

De regering lijkt in de nieuwe Omgevingswet strengere regels te gaan toepassen voor activiteiten rond het Nationaal Natuurnetwerk. LTO Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) vragen de Eerste Kamer daar een stokje voor te steken.

Dinsdag behandelt de Eerste Kamer enkele ontwerpbesluiten die samenhangen met de Omgevingswet. Senatoren konden er eerder schriftelijke vragen over stellen aan het kabinet.

Uit de antwoorden maken LTO en FPG op dat voor toetsing van activiteiten rond het Nationaal Natuurnetwerk (voorheen EHS) de veel strengere normen gaan gelden die bij Natura 2000 worden toegepast. De twee organisaties noemen dat in een brief aan de Eerste Kamer 'ontoelaatbaar'.

Beleidsneutraal was beloofd

Ze wijzen er op dat deze verzwaring strijdig is met het voornemen om de vereisten van de Wet Natuurbescherming beleidsneutraal over te brengen naar de Omgevingswetgeving. De aanscherping uit zich onder meer in de voorschriften voor natuurcompensatie.

Omdat provincies geen enkele achteruitgang mogen accepteren, moet de compensatie vóór de aanvang van de betreffende activiteit zijn gerealiseerd. Vergunningen worden pas afgegeven als de volledige natuurkwaliteit van de te compenseren natuur aanwezig is.

Jaren onzekerheid

'Iets wat jaren kan duren', stellen LTO en FPG vast. Daarbij heeft de ondernemer al die tijd geen zekerheid dat hij uiteindelijk de gewenste vergunning ook krijgt. Eerst moet de natuurkwaliteit van de compensatie worden beoordeeld.

In de brief roepen Jakob Bartelds, vice-voorzitter van LTO en Roel Robbertsen, voorzitter van de FPG, de Eerste Kamer op om dit probleem in het debat met de regering aan de orde te stellen. Inmiddels heeft ook Recron, de belangenorganisatie van ondernemers in de recreatiesector, zich bij de oproep aangesloten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
Meer weer