%27Boer+krijgt+zorgplicht+in+nieuwe+Omgevingswet%27
Nieuws
© Jos Thelosen

'Boer krijgt zorgplicht in nieuwe Omgevingswet'

Boeren krijgen, net als andere bedrijven, in de nieuwe Omgevingswet een zorgplicht. Ze zijn verplicht alle mogelijke maatregelen te treffen om de gezondheid van omwonenden te beschermen.

Dat stelt de Werkgroep Max5odeur,een burgergroepering die wil dat geurnormen worden aangescherpt in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.

'Boeren moeten de beste beschikbare technieken toepassen om de luchtkwaliteit te beschermen en geluidhinder, trillingen, lichthinder en geurhinder te voorkomen of te beperken.'

Omgevingswet

De werkgroep baseert zich op het ontwerp Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) die door het ministerie van infrastructuur en Milieu is opgesteld. Tot 16 september kan op het besluit worden gereageerd.

Dat geldt ook voor het ontwerp Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL). Deze twee Algemene Maatregelen van Bestuur worden toegevoegd aan de Omgevingswet die al door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. De Omgevingswet wordt in 2019 ingevoerd.

Afwijken

Het BKL bevat onder meer de inhoudelijke normen die richting geven aan gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Lagere overheden krijgen in de nieuwe Omgevingswet meer ruimte en mogen van de normen afwijken. Ze kunnen sturend optreden met aangepaste normen en met maatwerkregels en maatwerkvoorschriften.

LTO vindt dat in de BAL voorschriften staan op activiteiten die buiten de inrichting, bijvoorbeeld op percelen, van toepassing kunnen zijn. 'Dat mag niet leiden tot onwerkbare situaties. Gezien het belang van het onderwerp zijn veel bestuurders en beleidsmedewerkers actief betrokken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer