Omgevingswet klaar voor behandeling

Het voorstel voor een hele nieuwe Omgevingswet is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet gaat de bestaande wetten en regels op het gebied van de leefomgeving bundelen en stroomlijnen.

Omgevingswet+klaar+voor+behandeling
© Nieuwe Oogst

Bij de presentatie wees minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) erop dat de afgelopen tweehonderd jaar tientallen sectorale wetten in het leven zijn geroepen. Het gaat onder meer om de Wet op de ruimtelijke ordening, de Waterwet, de Milieuwet en de Wet op de monumentenzorg.

De bij de 26 wetten horende procedures en vergunningen maken het bijna onmogelijk om goede initiatieven van de grond te krijgen, stelt Schultz vast. Daarom komt ze nu met één nieuwe wet die gaat over alle fysieke plannen waarmee ons land wordt gemaakt.

Ruimte voor verschillen

'De nieuwe Omgevingswet maakt complexe en verbrokkelde regelgeving eenvoudiger. Het geeft ook ruimte aan regionale verschillen, voor innovatie en voor eigen initiatief', aldus de bewindsvrouw.

De bedoeling is dat onder meer agrarisch ondernemers hierdoor sneller en eenvoudiger een vergunning kunnen krijgen voor verschillende activiteiten. Provincies en gemeenten krijgen meer mogelijkheden voor flexibiliteit en eigen afwegingen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer