Eerste Kamer stemt in met Omgevingswet

De Eerste Kamer heeft dinsdag met een ruime meerderheid ingestemd met de Omgevingswet. De nieuwe wet moet het aantel regels op het gebied van ruimtelijke ordening fors verminderen.

Eerste+Kamer+stemt+in+met+Omgevingswet
© Wikipedia

Alleen de fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen. Op 1 juli vorig jaar ging de Tweede Kamer al akkoord met de wet. De Omgevingswet vervangt 26 bestaande wetten. Ook wordt het aantal Algemene maatregelen van bestuur teruggebracht van 120 naar 4.

Deze regelreductie moet leiden tot meer kwaliteit voor de leefomgeving, een grotere keuzevrijheid voor ondernemers, kortere procedures en minder onderzoekslasten.Ook maken bestemmingsplannen plaats voor één omgevingsplan.

Moties

De Eerste Kamer nam daarbij drie moties aan. Een daarvan houdt in dat de termijn voor de inwerkingtreding van 'onomkeerbare activiteiten' zoals een sloop- of een kapvergunning moet worden verlengd naar vier weken.

Verder moet minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) in de omgevingsvisie rekening houden met grensoverschrijdende aspecten van de leefomgeving, zoals klimaatverandering en biodiversiteit.

De Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's) moeten nog worden uitgewerkt. Hierin worden de afspraken beschreven over het aanvragen van vergunningen, normen over water en geluid en de ruimte om te mogen experimenteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer