SGP+kraakt+nieuwe+regels+asbestsanering
Nieuws
© LTO Ledenvoordeel

SGP kraakt nieuwe regels asbestsanering

De SGP is kritisch over de scherpere regels voor het gebruik van hoogwerkers bij asbestsanering. Volgens de Kamerleden Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop gaat het ruimen van asbestdaken daardoor nog langer duren.

In schriftelijke vragen aan minister Lodewijk Asscher (SZW) en staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) stellen ze de aangescherpte regels van de Inspectie SZW aan de orde. Die leiden er toe dat in veel gevallen geen werkbak aan een hoogwerker meer gebruikt kan worden voor het verwijderen van asbestdaken.

'Wanneer je als overheid de verplichting oplegt om te saneren, moet je er ook voor zorgen dat de mensen in het land deze verplichting uit kunnen voeren. Dat is nu absoluut niet het geval', stelt Dijkgraaf vast.

Snel om tafel

Hij wijst erop dat asbestsaneerders de daken van binnenuit moeten gaan saneren. 'Alsof dat veilig is. Integendeel. Bovendien gaat sanering dan veel langer duren. De Inspectie SZW moet als de wiedeweerga met asbestsaneerders om tafel gaan zitten om de regels werkbaar te maken.'

De Kamerleden willen van Asscher en Dijksma weten hoeveel ongevallen de afgelopen jaren zijn gebeurd door gebruik van onveilige hoogwerkers. Ook willen ze informatie over de gevolgen van de aangescherpte regels, onder meer voor het tempo van asbestsanering.

Geld uit SDE+

Als het aan de SGP ligt, gaan beide bewindslieden er voor zorgen dat er beter werkbare regelgeving komt voor gebruik van werkbakken. Bovendien zou er meer financiële stimulering moeten komen, bijvoorbeeld door in de SDE+ geld vrij te maken voor de combinatie van asbestsanering en de installatie van zonnepanelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer