Kamp+wil+duurzame+initiatieven+impuls+geven
Nieuws
© Ministerie van EZ

Kamp wil duurzame initiatieven impuls geven

Minister Henk Kamp (EZ) wil obstakels wegnemen die duurzame coalities van bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en consumentenvertegenwoordigers in de weg staan.

Met het wetsvoorstel 'Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven' wil minister Kamp het makkelijker maken voor partijen om met gezamenlijke initiatieven de economie te verduurzamen. Ondernemers, bedrijven en organisaties stuiten bij initiatieven vaak op obstakels. Zoals bijvoorbeeld dat afspraken die zij maken strijdig zijn met mededingingswetgeving of dat niet alle partijen in een sector mee willen doen.

De afgelopen jaren bleken diverse initiatieven voor de ontwikkeling van maatschappelijk verantwoorde producten en diensten op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en dierenwelzijn, op gespannen voet te staan met mededingingswetgeving. Dit vooral vanwege de noodzaak om binnen een sector onderling afspraken te maken.

Kip van Morgen

Dit gold bijvoorbeeld bij de samenwerking rond de 'De Kip van Morgen' - een overeenkomst tussen verschillende supermarkten voor een beter welzijn van de plofkip. Het wetsvoorstel van Kamp schept meer ruimte en duidelijkheid vooraf, waardoor dit soort goede initiatieven beter en sneller van de grond kunnen komen.

Het kabinet bevordert hiermee het vergroenen van onze economie

Minister Henk Kamp van Economische Zaken

Minister Kamp: 'Het kabinet bevordert maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en het vergroenen van onze economie. Initiatiefnemers van breed gedragen nieuwe, duurzame producten en diensten moeten kunnen rekenen op onze steun. Wetgeving moet hen niet onnodig in de weg staan. Door er bovendien voor te zorgen dat dit soort initiatieven sneller in een wettelijke regeling verankerd worden, creëren we voor alle partijen binnen een sector duidelijkheid. Duurzame producten en diensten krijgen zo een krachtige extra impuls.'

Draagvlak

In het wetsvoorstel van Kamp zijn daarnaast diverse waarborgen ingebouwd om ongewenste effecten zoals 'freerider-gedrag' te voorkomen. Partijen moeten bij een verzoek voor een wettelijke regeling aantonen dat er voldoende draagvlak binnen een sector is en dat tegenstanders gehoord zijn. Ook moeten voor- en nadelen voor bijvoorbeeld consumenten vooraf goed in kaart zijn gebracht.

De internetconsultatie voor het wetsvoorstel 'Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven' is gestart. Belanghebbenden kunnen reageren op het ontwerp van het wetsvoorstel. In het derde kwartaal van 2017 neemt de minister van Economische Zaken een besluit over het verdere proces.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer