Bayer+opent+ForwardFarm+in+Nederland
Nieuws
© Haijo Dodde

Bayer opent ForwardFarm in Nederland

Op het bedrijf Het Groene Hart in Abbenes van akkerbouwer Jasper Roubos opende Bayer deze week de eerste zogeheten ForwardFarm in Nederland.

De openingshandeling werd uitgevoerd in het bijzijn van topbestuurder Liam Condon van Bayer. De gewasbeschermingsfabrikant gebruikt wereldwijd het systeem van ForwardFarming om platforms te creëren voor het demonstreren van nieuwe technieken die bijdragen aan de verduurzaming van de landbouw.

Tijdens de openingsbijeenkomst was er een paneldiscussie over duurzame landbouw. Daarbij gaf Condon samen met Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group in Wageningen en Piet Boonekamp namens Artemis, de koepelorganisatie voor producenten van groene gewasbeschermingsmiddelen, zijn visie op de toekomst van de landbouw.

In zijn toelichting vertelde Condon dat Bayer op ForwardFarm meehelpt om oplossingen te vinden voor de uitdagingen in de landbouw. 'In het jaar 2050 moeten we wereldwijd 50 procent meer voedsel produceren om 10 miljard mensen te voeden. Daarvoor is steeds minder landbouwgrond beschikbaar. Bovendien hebben we te maken met de gevolgen van klimaatverandering.'

Duurzaamheid op hoger plan

Akkerbouwbedrijf Het Groene Hart is eigendom van akkerbouwer Jasper Roubos. Het bedrijf in de Haarlemmermeer van 85 hectare heeft een bouwplan met aardappelen, tarwe, uien en suikerbieten. Tijdens de openingsbijeenkomst vertelde Roubos aan de bijna tweehonderd bezoekers dat hij constant bezig is om het duurzaamheidsniveau van zijn bedrijf op een hoger plan te brengen.

'Ik voel me verantwoordelijk voor mijn land en de geteelde producten', legde de akkerbouwer uit. 'Mijn motivatie als ondernemer is het voorzetten van ons familiebedrijf. Voor mij is duurzaamheid steeds meer kilo's produceren met minder input.'

Over de samenwerking met Bayer zegt Roubos dat hij vooral nieuwsgierig is. 'Ik ben benieuwd naar de praktische oplossingen. Hopelijk kunnen we een bijdrage leveren aan de bewustwording in de sector en uitleg geven aan mensen van buiten de sector waar we mee bezig zijn.'

Phytobac

Na afloop van het inhoudelijk programma kregen de ruim 160 bezoekers een rondleiding over het bedrijf van Roubos. Daarbij was er onder meer aandacht voor precisielandbouw, de spoelplaats voor de spuitmachine en de reiniging van restvloeistof en afvalwater met behulp van de Phytobac.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer