Braziliaanse export drukt de suikerprijs

Vanwege voldoende aanbod daalden de suikernoteringen op de internationale grondstoffenbeurzen de afgelopen drie weken met meer dan 5 procent.

Braziliaanse+export+drukt+de+suikerprijs
© Joost Hazelhoff

De beurs in Londen sloot afgelopen vrijdag de notering voor witte suiker omgerekend op 421 euro per ton. Drie weken geleden was de termijnnotering nog 444 euro. Het grote aanbod op de wereldwijde suikermarkt is onder meer een gevolg van de Braziliaanse suikerproductie.

In een prognose gaat het Amerikaanse landbouwministerie USDA ervan uit dat in Brazilië 48 procent van de rietsuiker wordt verwerkt tot suiker en de rest tot ethanol. Uiteindelijk wordt een recordproductie verwacht van 39,7 miljoen ton suiker en daarvan is 29,1 miljoen ton beschikbaar voor export. Dit meldt RVO in aantekeningen uit het Brusselse suikeroverleg met deskundigen voor de Europese commissie.

Gunstige valutakoers

De export van suiker vanuit Brazilië verloopt sowieso vlot vanwege de gunstige valutakoers van de reaal. In tegenstelling tot suiker valt de export van bio-ethanol op dit moment tegen. Dat is een gevolg van de daling van de olieprijzen van de afgelopen weken.

Naast Brazilië is ook de oogstverwachting in India redelijk, vanwege de goede omstandigheden in de meeste teeltgebieden. In Rusland is het areaal suikerbieten dit jaar iets uitgebreid. Afgelopen seizoen oogstte de Russen 6,1 miljoen ton suiker op 1,1 miljoen hectare. De lokale consumptie is 6,3 miljoen ton.

Voor dit seizoen gaat de International Sugar Organisation (ISO) uit van een wereldsuikeroogst van 168,1 miljoen ton bij een consumptie van 174 miljoen ton. Het betekent dat de theoretische wereldvoorraad aan suiker met 5,9 miljoen ton zal dalen tot 76 miljoen ton suiker.

Uitbreiding areaal

Deze wereldvoorraad is goed voor bijna 23 weken consumptie en ongeveer 10 miljoen ton lager dan 3 seizoen geleden. Voor komend jaar verwachten analisten dat de wereldsuikerproductie 2,5 tot 2,8 miljoen ton hoger zal zijn dan de consumptie. Dit is onder meer gebaseerd op de forse uitbreiding van het bietenareaal in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer