Plannen voor termijnnotering Europees suiker

Beursorganisatie Euronext heeft via dochterorganisatie Matif in Parijs vergevorderde plannen om te starten met een termijnnotering voor suiker op de Europese markt.

Plannen+voor+termijnnotering+Europees+suiker
© Nieuwe Oogst

Dit meldt RVO in aantekeningen uit het Brusselse suikeroverleg met deskundigen voor de Europese commissie. Euronext is 18 maanden geleden begonnen met de voorbereidingen voor deze suikernotering en heeft daarvoor overleg gehad met de suikerfabrieken, handelaren en suikerverwerkers.

De verwachting is volgens Euronext dat de termijnmarkt voor suiker uit de Europese Unie aan het eind van dit jaar van start gaat. De zogeheten futures betreffen zowel handel op basis van cashsettlement als fysieke levering.

Voor suiker op de wereldmarkt bestaan al twee termijnnoteringen. Dit is op de grondstoffenbeurs in New York voor ruwe suiker en in Londen voor witte suiker. De suikernotering op de Matif wordt vastgesteld in euro's voor levering van witte suiker in Europa. De herkomst kan zowel biet- als rietsuiker zijn.

Realtime prijzen

Het is de bedoeling dat de afhandeling van de contracten plaatsvindt in maart, mei, augustus en december. Het is daarbij mogelijk om tot maximaal twee jaar vooruit te handelen op de contracten. De Matif werkt met actieve beursmakelaars zodat er steeds direct gehandeld kan worden en de prijzen realtime zijn.

Euronext gaat ervan uit dat ook akkerbouwers gebruik gaan maken van de suikerfuture. In tegenstelling echter tot aardappelen, granen en koolzaad kunnen ze geen suiker fysiek leveren, maar alleen handelen op basis van cashsettlement.

Afdekken risico's

Euronext noemt de termijnnotering voor Europees suiker met name goed nieuws voor de suikerverwerkers. Voor hen wordt de markt niet alleen transparanter, de termijnmarkt biedt ook de mogelijkheid om prijsrisico's af te dekken voor het afsluiten van langjarige contracten met bijvoorbeeld supermarkten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer