'Crispr-Cas is voorlopig genetische modificatie'

Nederland beschouwt producten van de nieuwe genetische technieken zoals Crispr-Cas vooralsnog als genetisch gemodificeerde organismen. Een nieuw standpunt van de Europese Commissie kan daar verandering in brengen.

%27Crispr%2DCas+is+voorlopig+genetische+modificatie%27
© Plantum

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van Remco Dijkstra van de VVD. Het Tweede Kamerlid maakt zich zorgen over een mogelijk vertrek van onderzoeksafdelingen van bedrijven uit Europa. Dijksma noemt daarbij de uitlatingen van HZPC-directeur Gerard Backx als voorbeeld.

Van Dam wijst er op dat de bestaande Europese regelgeving met een geharmoniseerde Europese toelatingsprocedure en milieuveiligheidsbeoordeling van toepassing is. Met inachtneming van de geldende regelgeving kunnen deze technieken in Europa worden toegepast, bijvoorbeeld voor het doen van onderzoek.

Voorwaarden

De staatsecretaris wijst er daarnaast op dat het kabinet er waarde aan hecht dat bedrijven hun onderzoek en ontwikkeling in Nederland zullen houden. 'Onderzoek met nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas, is in Nederland onder bepaalde voorwaarden wel degelijk mogelijk', aldus de staatssecretaris. Er moet dan een toelating worden aangevraagd.

De Europese Commissie hanteert vooralsnog het standpunt dat producten van nieuwe veredelingstechnieken onder de regelgeving voor genetische modificatie moeten vallen. Het kabinet vindt het belangrijk dat er op korte termijn duidelijkheid komt, zodat onderzoek en ontwikkeling van uitgangsmateriaal in Nederland blijft.

Wereldtop

In de brief aan de Tweede Kamer wijst Van Dam er op dat Nederland wereldwijd de nummer 2 exporteur van land- en tuinbouwproducten en voedingsmiddelen in de wereld is. Op het gebied van plantenveredeling hoort ons land bij de wereldtop. Een gelijk speelveld binnen Europa vindt de staatsecretaris daarom belangrijk.

Het kabinet wil graag een discussie aankaarten over de vraag of regelgeving over veiligheid van biotechnologische toepassingen proces- of productgeoriënteerd moet zijn en vooral om welke reden en met welk doel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer