Hybrideaardappel voldoende groeikrachtig

Veredelingsbedrijf Solynta kweekte afgelopen seizoen hybrideaardappelen met voldoende groeikracht en het vermogen om een goede productie te leveren.

Hybrideaardappel+voldoende+groeikrachtig
© Haijo Dodde

Solynta richt zich al ruim tien jaar op de hybrideveredeling van aardappelen. Het veredelingsbedrijf is er onder meer in geslaagd om via inteelt en zelfbevruchting vrijwel volledig homozygote ouderlijnen voor aardappelen te creëren. Uit die ouderlijnen zijn het afgelopen jaar op proefvelden een groot aantal hybride aardappelrassen getest.

'Er zitten interessante rassen bij', vertelt Pim Lindhout van Solynta over de eerste testresultaten. 'Maar voorlopig hebben we nog geen hybrideras om commercieel mee verder te gaan.' Lindhout sprak onlangs over de stand van zaken van de hybrideveredeling in aardappel tijdens de Landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord.

Dogma's ontkrachten

Volgens Lindhout ontkrachten de resultaten van de tests van afgelopen jaar een aantal dogma's die er zijn over hybrideveredeling voor aardappelen en de vitaliteit van diploïde rassen. 'De beste hybriden in onze eerste veldproeven produceren minimaal evenveel kilo's en vergelijkbare knollen als Bintje. Het is voor ons een bewijs dat diploïde aardappelrassen net zo groeikrachtig en productief zijn als de gangbare tetraploïde rassen.'

Een andere dogma is dat aardappelzaailingen te zwak zijn om in Nederland in één seizoen goede pootgoedknollen te produceren. Lindhout: 'We hebben dit jaar in mei de aardappelplantjes gepoot en negentig dagen later konden we knollen oogsten die geschikt zijn voor de nateelt als pootgoed.'

Nog drie tot vier jaar

Lindhout verwacht dat het nog drie tot vier jaar duurt voordat de eerste hybrideaardappel op de rassenlijst voor aardappelen komt. Komend jaar gaat Solynta daarvoor opnieuw hybriden testen. 'We verwachten dat de veredeling van aardappelen geleidelijk steeds meer gaat lijken op de veredeling van groentegewassen. Het betekent een snellere opvolging van hybriden met nog betere eigenschappen of nieuwe resistenties.'

Overigens gaat Lindhout ervan uit dat ook in de toekomst vooral pootgoed gebruikt wordt als uitgangsmateriaal voor de consumptieteelt. 'Poters zijn nu eenmaal robuuster dan zaailingen. Zeker voor de export is het echter niet ondenkbaar dat handelshuizen van hybriderassen geleidelijk meer eindproduct gaan vervoeren in de vorm van zaaizaad. Dat is goedkoper en heeft ook fytosanitaire voordelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer