Bionext vervolgt campagne tegen patenten op groente

Bionext start vandaag, maandag 6 maart, samen met 143 biologische speciaalzaken een campagne voor een waterdichte wet die patenten op groente voorgoed verbiedt.

Bionext+vervolgt+campagne+tegen+patenten+op+groente
© Plantum

Onder de noemer 'De Grootste Zaadbank' zijn in deze winkels setjes van vijf door patenten bedreigde groentezaden te koop. Met dit initiatief vervolgt Bionext de campagne tegen patenten op groente.

Onlangs besloot de EU geen patenten op groente meer te willen toestaan. Dit is een mooie stap in de goede richting. Dit voornemen moet echter nog omgezet worden in een wet.

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika's met een natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten.

Daarmee krijgen die bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die 100 procent natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veelmacht.

Volgens Bionex met rampzalige gevolgen: de prijzen gaan omhoog en er komt minder keuze in de winkel. Ook is het een risico voor de voedselzekerheid.

Einddoel

Het recente besluit van de EU is een belangrijke stap op weg naar een verbod op patenten op groente, maar het einddoel is nog niet bereikt. Een waterdichte wet ontbreekt nog. Ook de honderd bestaande patenten blijven gewoon geldig.

Maaike Raaijmakers van Bionext: 'Reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen en op zoek gaan naar listige sluipweggetjes om dit verbod te omzeilen. De komende maanden worden daarom écht cruciaal. Achterover leunen kan nog niet.'

Bionext voert daarom samen met 143 biologische winkels campagne om een definitief einde te maken aan patenten op groente. Dit doen zij onder de noemer 'De Grootste Zaadbank'. Inmiddels zijn er al ruim 3.500 filiaalhouders van De Grootste Zaadbank.

Consumenten kunnen meehelpen door een setje bedreigde zaden aan te schaffen. Ze kunnen deze onder laten duiken in hun vriezer. Of zaaien in hun tuin. Ze worden daarmee filiaalhouder van 'De Grootste Zaadbank'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer