Kabinet wil vrijstelling voor nieuwe veredelingstechniek

De specifieke toepassing van CRISPR-Cas9 voor gerichte mutaties van planten die ook via klassieke veredeling tot stand hadden kunnen komen, vraagt om een vrijstelling op Europees niveau.

Kabinet+wil+vrijstelling+voor+nieuwe+veredelingstechniek
© Plantum

Dat schrijven de staatsecretarissen Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en Martijn van Dam (Economische Zaken) in een reactie op een motie van Helma Lodders aan de Tweede Kamer. CRISPR-Cas9 is een nieuwe veredelingtechniek met een grote precisie.

De motie van Lodders wordt beschouwd als een verzoek om in te zetten op het anders en beter benutten van de mogelijkheden die de EU-richtlijn biedt om organismen en producten, die zijn verkregen met behulp van genetische modificatietechnieken, uit te zonderen van de regelgeving.

Het kabinetsbeleid is dat technieken kunnen worden uitgezonderd als deze niet meer risico's voor mens, dier en milieu met zich meebrengen dan traditionele veredeling, zoals voor cisgenese al is vastgesteld.

Het kabinet blijft er daarnaast bij de Europese Commissie aandringen op duidelijkheid over de juridische status van nieuwe veredelingstechnieken (waaronder CRISPR-Cas9) in relatie tot de geldende regelgeving. Anders kan Europa technologisch en economisch kansen missen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer