Bejo komt met hybrideaardappel uit zaad

Zaadfirma Bejo Zaden heeft kwekersrecht verkregen voor het aardappelras Oliver F1. Dit is een tetraploïde hybrideaardappel die geteeld wordt uit botanisch zaad.

Bejo+komt+met+hybrideaardappel+uit+zaad
© Bejo Zaden

Met dit ras lukt het om vanuit zaaizaad na plantopkweek in één seizoen tafelaardappelen te produceren. Bejo gebruikt de term True Potato Seed (TPS) voor de teelt van aardappelen uit zaad.

Aardappelen van Oliver F1 zijn volgens Bejo Zaden kruimig, ovaal van vorm en goed van smaak. Deze tafelaardappel lijkt met name geschikt voor teelt in afgelegen regio's in Afrika, Azië en Centraal-Amerika vanwege de distributievoordelen van hybridezaad als uitgangsmateriaal.

Research-directeur Bert Schrijver van Bejo Zaden vertelt in een persbericht dat het bedrijf al meer dan vijftien jaar werkt aan de ontwikkeling van een hybrideaardappel geteeld uit zaaizaad. Het ras Oliver F1 is de afgelopen jaren in Nederland getest op praktijkbedrijven in samenwerking met Naktuinbouw.

Overzeese teeltgebieden

Volgens Schrijver lukt het goed om voldoende zaad te produceren voor de opkweek van aardappelplanten. Komend jaar wordt het nieuwe aardappelras Oliver F1 op grotere schaal getest in overzeese teeltgebieden maar ook in Europese landen.

Bejo Zaden heeft in het eigen veredelingsprogramma nog meer hybrideaardappelen in ontwikkeling. Naast het tafelsegment richten de veredelaars zich ook op nieuwe rassen voor andere teeltdoeleinden. Komend jaar wil Bejo Zaden meer van de nieuwe aardappelrassen laten zien tijdens de Opendagen van de zaadfirma in september.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer