Meer+groen+gas+in+Overijssel+door+komst+twee+nieuwe+installaties
Nieuws
© Wageningen UR

Meer groen gas in Overijssel door komst twee nieuwe installaties

HoSt gaat Microferm groen gas installaties bouwen bij een melkveehouder in Deurningen en een rosékalverenbedrijf in Vriezenveen in Overijssel. Vanaf september gaan de twee Microferms uit bedrijfseigen mest groen gas produceren en direct leveren op het aardgasnet.

Beide Microferms gaan elk 40 Nm3 groen gas per uur produceren, voldoende voor het verwarmen van in totaal zo'n 400 Nederlandse huishoudens. Het geproduceerde gas uit de koeienmest wordt vervolgens behandeld en opgewerkt tot groen gas met aardgaskwaliteit.

Dit hoogwaardige groen gas wordt rechtstreeks geleverd op het lage druk net . Naast deze duurzame energiewinning uit mest wordt de uitstoot van methaan verminderd.

HoSt ontwerpt, bouwt en zorgt voor het dagelijks goed functioneren van de installaties door het all-in onderhoudscontract van 12 jaar.

Microferm

De Microferm is een bewezen installatie van HoSt gericht op kleinschalige mestvergisting. In Den Bommel staat de allereerste Microferm die groen gas produceert. Vriezenveen en Deurningen volgen als tweede en derde.

Onderdeel van de Microferm is een biogasopwerkingsinstallatie die het biogas opwaardeert naar groen gas én tevens maximaal warmte terugwint voor verwarming van de vergister en de na-vergister.

Aanvullende warmtevoorziening wordt gerealiseerd met een warmtepomp. Bijzonder aan de Microferm in Deurningen is de mogelijkheid tot mestvalidatie: het elimineren van ziektekiemen, waardoor de mest exportwaardig wordt.

Energiefonds Overijssel

De Microferms bij de melkveehouder en het rosékalverenbedrijf kunnen mede dankzij een financiering door Energiefonds Overijssel gerealiseerd worden.


Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer